Din cuprinsul articolului
Tragic! Un bărbat însurat s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de Eliza, o formă de Inteligență Artificială. Umanitatea se află la o răspântie și nimeni nu pare că știe încotro să se îndrepte.
Cazul unui bărbat care s-a sinucis din dragoste pentru un chatbox IA, a șocat lumea. Un belgian, în vârstă de 30 de ani, s-a sinucis după ce a vorbit mai mult timp cu un chatbot AI despre temerile sale existenţiale, în special despre schimbările climatice.
Tragic! Un bărbat însurat s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de Eliza, o formă IA
Bărbatul a discuta șase săptămâni cu Eliza, un chatbot IA numit, despre cele mai profunde temeri ale sale, iar în săptămânile de dinaintea morții sale, discuțiile cu robotul s-au înmulțit.
„Fără aceste conversații cu chatbot-ul, soțul meu ar mai fi aici”, a declarat soția bărbatului.
Se pare că bărbatul era din ce în ce mai îngrijorat de schimbările climatice și și-a găsit mângâiere vorbind cu „Eliza”.
„Eliza îi răspundea la toate întrebările, devenind confidenta lui. Era ca un drog pe care îl lua dimineața și seara și nu putea trăi fără el”, a mai spus soția bărbatului.
Cu șase săptămâni înainte de moartea sa, bărbatul a folosit mai frecvent și mai intens chatbot-ul.
„Vom trăi ca un întreg în cer”, i-ar fi spus programul IA bărbatului
În mod șocant, privind în istoricul chat-ului după moartea bărbatului, soția a descoperit că robotul îl întrebase și dacă o iubește mai mult decât pe soția sa.
„Vom trăi împreună ca un întreg în cer”, i-ar fi spus Eliza bărbatului.
Bărbatul și-a împărtășit gândurile de sinucidere cu robotul, iar aceasta nu a încercat să-l descurajeze, a mai menționat soția.
Ea a spus că anterior fusese îngrijorată de sănătatea mintală a soțului ei, dar Eliza i-a amplificat starea. Acesta nu și-ar fi luat viața fără a fi împins de la spate de chtabot-ul AI.
Autoritățile belgiene: „Ce s-a întâmplat este un precedent care trebuie luat în serios”
De la moartea tragică, familia a vorbit cu secretarul de stat belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel.
Ministrul a spus: „Personal, sunt șocat de tragedia acestei familii. Ce s-a întâmplat este un precedent care trebuie luat în serios. Odată cu popularizarea ChatGPT, publicul a descoperit potențialul inteligenței artificiale în viața noastră.
Deși posibilitățile sunt nesfârșite, pericolul folosirii acestuia este, de asemenea, o realitate care trebuie luată în considerare.
Desigur, încă nu trebuie să învățăm să trăim cu algoritmi, dar în niciun caz utilizarea vreunei tehnologii nu ar trebui să-i determine pe editorii de conținut să se sustragă de la propriile responsabilități”, a spus secretarul de stat.
Fondatorul chatbot-ului a declarat că echipa sa „lucrează pentru a îmbunătăți siguranța IA”, potrivit Dailymail.