Sari la conținut

Analizele esențiale care te ajută să depistezi boli precum diabetul și cancerul din timp

analize medicale de prevenție
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Analize medicale pe baza biletului de trimitere

De prea multe ori, mulți dintre noi adoptă o abordare reacționară a sănătății noastre, mai ales atunci când ne străduim să echilibrăm toate cerințele din viața noastră. Femeile sunt adesea atrase în mai multe direcții. Între copii, muncă, căsătorie, părinți și activități comunitare, grija pentru ele înșiși și pentru sănătatea lor devine o idee ulterioară.

S-ar putea să credeți că doar pentru că totul se simte în regulă, nimic nu poate fi în neregulă, dar a nu fi examinat este ca și cum le-ați spune copiilor că nu trebuie să se spele pe mâini dacă nu văd  germeni.

Realitatea este că fiecare etapă a vieții noastre aduce propriile sale probleme de sănătate, iar efectuarea examinărilor medicale recomandate este o modalitate excelentă de a fi proactiv în privința sănătății tale – mai ales dacă există un istoric familial. Chiar dacă testele confirmă suspiciunile, depistarea precoce este critică.

Examinările de sănătate pot oferi pacienților o privire asupra viitorului. Acestea pot ajuta la determinarea riscului de dezvoltare a anumitor boli sau pot ajuta la depistare devreme a bolilor. Multe analize implică pur și simplu recoltarea de sânge și/sau efectuarea unui examen fizic.

Următoarele sunt câteva îndrumări de bază pentru diferite examinări de sănătate. Discutați cu medicul dumneavoastră despre examinările de care aveți nevoie și când aveți nevoie de ele. Multe boli, atunci când sunt detectate devreme, pot fi tratate sau vindecate mai eficient.

1. Depistarea diabetului de tip 2

Datorită taliei în creștere a națiunii, diabetul de tip 2 este acum o epidemie națională. O boală asociată în mod tradițional cu adulții în vârstă afectează acum și copiii.

Diagnosticarea precoce a diabetului de tip 2 este esențială. Pe lângă lista lungă de complicații atunci când boala nu este bine gestionată, diabetul de tip 2 dublează șansele unei persoane de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral.

Când ar trebui să fii testat pentru diabetul de tip 2?

Adulții sănătoși ar trebui să fie testați la fiecare trei ani începând cu vârsta de 45 de ani. Cei cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25 și care au un alt factor de risc ar trebui să fie testați anual.

Care sunt factorii de risc pentru diabetul de tip 2?

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ:

  • A fi supraponderal
  • Având antecedente familiale de diabet de tip 2
  • un stil de viață sedentar
  • HDL scăzut (colesterolul „bun”)
  • Tensiune arterială crescută
  • Trigliceride ridicate
  • A face parte dintr-un anumit grup rasial sau etnic, cum ar fi negru, hispanic, asiatic sau nativ american/nativ din Alaska

Cum se efectuează screening-ul diabetului de tip 2?

Screening-ul pentru diabet presupune un simplu test de sânge pentru a determina glicemia a jeun.

2. Screeningul cancerului colorectal

Cancerul colorectal este a doua cauză de deces cauzat de cancer în SUA la bărbați și femei la un loc. Cu un screening adecvat, 60% dintre aceste decese ar fi putut fi evitate.

„La nivel național, oamenii nu primesc screening-ul de care au nevoie”, spune dr. Gulchin Ergun, gastroenterolog la Houston Methodist.

Dr. Ergun notează că polipii precancerosi pot fi găsiți în colon și rect cu până la 10 ani înainte de apariția cancerului.

„De aceea, pacienții cu antecedente familiale de cancer de colon ar trebui să înceapă screening-ul cu 10 ani înainte de vârsta rudelor lor apropiate care au dezvoltat cancer”, adaugă ea.

Când ar trebui să fii testat pentru cancerul colorectal?

Atât bărbații, cât și femeile ar trebui să fie testați pentru cancerul colorectal începând cu vârsta de 45 de ani.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul colorectal?

Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta, astfel încât orice persoană de peste 45 de ani sau care are prezența polipilor, antecedente familiale sau personale de cancer colorectal, colită ulceroasă sau boala Crohn este expusă riscului. O dietă bogată în carne roșie și săracă în fibre te pune, de asemenea, în pericol.

Cum se efectuează screening-ul cancerului colorectal?

Instrumentul de screening preferat este colonoscopia, care este o procedură în care medicul folosește un tub lung și flexibil, cu o cameră mică montată pe el. Tubul este introdus în anus și ghidat prin rect și colon. De obicei, înainte de procedură se administrează un sedativ ușor și un narcotic.

Testele pe scaun, cum ar fi Cologuard®, oferă o opțiune de testare la domiciliu care nu necesită pregătire specială. Pacientul pur și simplu colectează proba și o trimite la laborator.

3. Screeningul colesterolului

Colesterolul ridicat este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor de inimă, așa că este important să știi cifrele,

La adulți, un medic primar va comanda adesea un profil lipidic împreună cu o hemoleucogramă completă ca parte a controlului regulat al pacientului. Un interes deosebit este lipoproteina cu densitate joasă (LDL) a pacientului, denumită uneori colesterol „rău”. Aici dieta, exercițiile fizice și medicamentele pot avea cel mai mare impact.

Când ar trebui să fii testat pentru colesterol ridicat?

Femeile ar trebui să înceapă depistarea la 55 de ani, dar medicii verifică adesea nivelul colesterolului în timpul unui examen fizic anual.

Care sunt factorii de risc pentru colesterolul ridicat?

Factorii de risc pentru colesterolul ridicat includ:

  •  o dietă proastă
  • A fi supraponderal
  • Având un istoric familial de colesterol ridicat

Cum se efectuează screening-ul colesterolului?

O depistare a colesterolului este efectuată printr-un test de sânge.

4. Screeningul osteoporozei (testul densității osoase)

Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem din densitatea osoasă. Scanarea densității osoase verifică pentru calciu și alte minerale cheie în oase. Oasele mai puțin dense prezintă un risc mai mare de fractură. Acesta poate fi un semn de osteoporoză, atunci când oasele devin atât de slabe și fragile încât chiar și stresurile ușoare, cum ar fi îndoirea sau tusea, pot duce la fracturi.

Când ar trebui să fii testat pentru osteoporoză?

Femeile peste 65 de ani ar trebui să aibă un test de densitate minerală osoasă (DMO) pentru a evalua riscul lor de osteoporoză.

Care sunt factorii de risc pentru osteoporoza?

Factorii de risc pentru osteoporoza includ:

  • A avea o fractură osoasă la vârsta de peste 50 de ani
  • Un istoric de artrită reumatoidă, boală cronică de rinichi sau o tulburare de alimentație
  • Menopauza precoce
  • Istoricul tratamentului hormonal pentru cancerul de sân
  • Istoric familial de osteoporoză și pierdere a înălțimii

Cum se efectuează screening-ul densității osoase?

O scanare DEXA, care utilizează raze X în doze mici, măsoară cantitatea de calciu și alte minerale din oase.

5. Screeningul cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai prevenite cancere ginecologice. Femeile sunt adesea examinate în timpul examenului anual.

Unii pacienți au impresia că testul Papanicolau evaluează toate cancerele ginecologice – nu este așa. Discutați cu medicul dumneavoastră despre preocupările și riscurile pentru alte tipuri de cancer ginecologic.

Când ar trebui să fii testat pentru cancerul de col uterin?

Femeile ar trebui să înceapă depistarea cancerului de col uterin la vârsta de 21 de ani sau în termen de trei ani de la primul contact sexual, oricare dintre acestea survine primul. Femeile peste 30 de ani ar trebui să facă testul pentru virusul papiloma uman (HPV) la fiecare trei ani.

Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:

  • HPV
  • Să fi luat pilule contraceptive de mai bine de cinci ani
  • Fumatul
  • Să fi născut trei sau mai mulți copii

Cum se efectuează screening-ul cancerului de col uterin?

Testele Papanicolau și HPV sunt utilizate pentru a verifica modificările precanceroase sau celulare ale colului uterin.

6. Screening pentru cancerul de sân (mamografie)

„Majoritatea femeilor care dezvoltă cancer de sân nu au niciun factor de risc”, spune dr. Luz Venta, director medical al Houston Methodist Breast Care Center. „De la debutul mamografiei anuale de screening în anii 1990, rata mortalității prin cancer de sân a scăzut cu 30%. Această rată de supraviețuire crescută este, fără îndoială, rezultatul depistarii precoce, precum și al progreselor în tratament.

Când ar trebui să fii testat pentru cancerul de sân?

Femeile ar trebui să facă prima mamografie la vârsta de 40 de ani.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de sân?

Femeile cu antecedente familiale de cancer de sân sau care sunt supraponderale, au folosit terapie de substituție hormonală pe termen lung, nu au născut niciodată, au gene BRCA1 sau BRCA2 legate de cancerul de sân sau au luat pilule contraceptive au un risc crescut de a dezvolta cancer de sân .

„Majoritatea dintre pacientele mele cu cancer de sân sunt în postmenopauză, deoarece riscul unei femei crește odată cu îmbătrânirea”, spune dr. Anna Belcheva, medic oncolog la Houston Methodist Oncology Partners la Willowbrook.

Cum se efectuează screening-ul cancerului de sân?

O mamografie este o formă de imagistică care este utilizată pentru a detecta anomalii la nivelul sânilor. Femeile ar trebui să efectueze, de asemenea, un autoexamen lunar al sânilor pentru a observa orice modificări ale sânilor.

7. Screening pentru glaucom

„Glaucomul afectează inițial vederea periferică, iar indivizii nu sunt adesea conștienți de schimbare. Până când pacienții sunt conștienți de aceasta, boala a progresat semnificativ și a afectat partea centrală a vederii pacientului”, spune dr. Hilary Beaver, medic oftalmolog. cu Houston Methodist Eye Associates. „În acel moment, deteriorarea este adesea ireversibilă. De aceea, glaucomul este cunoscut sub numele de „hoțul vederii” tăcut”.

Când ar trebui să fii testat pentru glaucom?

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, pacienții sănătoși ar trebui să fie testați o dată cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani și apoi la fiecare trei până la cinci ani, dacă prezintă risc crescut.

Pacienții cu vârsta cuprinsă între 40 și 64 de ani ar trebui să fie examinați la fiecare doi până la patru ani.

Pacienții cu vârsta de 65 de ani și peste ar trebui să fie examinați o dată la unu până la doi ani.

Care sunt factorii de risc pentru glaucom?

Factorii de risc pentru glaucom includ:

  • Vârsta peste 60 de ani
  • Având antecedente familiale de glaucom

Cum se efectuează screening-ul pentru glaucom?

Screeningul glaucomului se efectuează în timpul unui examen oftalmologic complet, care include tonometrie, câmpuri vizuale de confruntare și dilatare pentru a examina nervii optici. Un tonometru măsoară presiunea intraoculară.

Glaucomul este asociat cu o creștere excesivă a presiunii oculare. Deoarece presiunea fluctuează în mod normal zilnic, trebuie evaluat și nervul optic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel