Din cuprinsul articolului
Când ești bolnav, s-ar putea să faci febră. Febr poate face parte din răspunsul organismului la o infecție. Dar exact modul în care febra ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor a fost de mult timp un mister. Un nou studiu arată că febra ajută celulele imunitare să ajungă mai repede și să atace germenii dăunători.
JianFeng Chen lucrează la Institutul de Biochimie și Biologie Celulară din Shanghai din China. Echipa sa a studiat modul în care celulele imune se deplasează de la un vas de sânge la locul unei infecții. O febră le dă celulelor o superputere care accelerează acea călătorie, a descoperit echipa sa.
Principalii luptători ai organismului împotriva infecțiilor sunt celulele T. Sunt un tip de globule albe. Când nu ucid microbii, aceste celule servesc ca o echipă de patrulare. Milioane de celule T curg prin sânge în căutarea bacteriilor și virușilor dăunători. De cele mai multe ori, acestea curg într-un mod silențios, de monitorizare. Dar de îndată ce detectează un potențial pericol, febra începe să acționeze.
Acum se îndreaptă spre cel mai apropiat ganglion limfatic. Sute de aceste glande mici, în formă de fasole, sunt împrăștiate în corpul nostru. Sarcina lor este să prindă microbii care provoacă boli în apropierea locului infecției. Asta ajută celulele T să ajungă să atace invadatorii și să-i curețe. (Este posibil să fi simțit ganglioni limfatici umflați în gât, sub maxilar sau în spatele urechilor. Acesta este un semn că sistemul tău imunitar este ocupat să lupte cu o răceală sau o altă infecție), potrivit Science News Explores.
Cercetătorii au descoperit că căldura febrei stimulează două molecule care ajută celulele T să treacă din vasele de sânge în ganglionii limfatici. Una este integrina alfa-4 (INT-eh-grin). Face parte dintr-un grup de proteine de pe suprafața celulelor T care ajută aceste celule să discute între ele. Celălalt este cunoscut sub numele de proteină de șoc termic 90 sau Hsp90.
Febra: prieten sau dușman?
Dacă febra ajută la combaterea infecțiilor, ar trebui oamenii să ia medicamente pentru a reduce febra atunci când se îmbolnăvesc?
„Așteaptă câteva ore înainte de a lua aceste medicamente. Febr poate întări sistemul imunitar al unei persoane altfel sănătoase”, spune Chen.
Dar el observă, de asemenea, că dacă este sigur să scapi de febră depinde de ceea ce o cauzează. Deci, dacă nu sunteți sigur, spune el, cereți sfatul unui medic.
Tipuri de febră
De obicei, atunci când temperatura corpului se ridică la 38 °C aceasta se consideră febră ușoară. Peste 39.1 °C se cheamă că o persoană are febră moderată ce poate avansa până la hiperpirexie.
Febra dispare după 1-3 zile. Cu toate acestea însă, o febră persistentă sau recurentă poate dura și două săptămâni.
În funcție de nivelul temperaturii, febra poate fi de mai multe tipuri:
- febră ușoară – când temperatura este între 38.1 și 39 °C;
- febră moderată – când temperatura este între 39.1 și 40 °C;
- febră mare – când temperatura este între 40.1 și 41.1 °C;
- hiperpirexie – când temperatura depășește 41.1 °C.
Febra – motive de îngrijorare
Febra nu trebuie ignorată atunci când ajunge la 39.4 °C sau atunci când aceasta persistă mai mult de 3 zile.
Febra poate fi un simptom al unei afectiuni mai grave atunci când există:
- cefalee severă;
- vertij;
- vărsături frecvente;
- probleme respiratorii;
- crize convulsive;
- deshidratare;
- dureri abdominale;
- disurie (durere la urinare);
- urină închisă la culoare.