Din cuprinsul articolului
Dr. Emilian Popovici a vorbit în cadrul unei emisiuni despre semnalul transmis de OMS(Organizația Mondială a Sănătății), care presupune catalogarea pandemiei actuale în endemie.
„Acum, în acest moment, știm cu toții că OMS a dat un semnal de posibilitate a catalogării pandemiei actuale în endemie. Aici poate ar fi important să explicăm puțin problema pentru că unora li se pare un pic forțată această propunere ținând cont de numărul mare de infecții care se înregistrează încă în prezent și de rata destul de crescută de mortalitate. Ambii indicatori depășesc în unele regiuni ce se înregistrează spre exemplu în cazul gripei.
Totuși, majoritatea datelor colectate de la studiile genomice și până la studiile pe ape reziduale sugerează această nouă realitate: intrarea în faza endemică. Sunt niște argumente și am să prezint aceste argumente”, a transmis dr. Popovici la DC News TV.
Imunitatatea dobândită din infectare sau vaccinare este la un nivel remarcabil
„Avem în primul rând imunitățile post-infecțioase și post-vaccinale care sunt remarcabile. După aceea, de peste un an de zile Omicron și subvariantele sale generează multe infecții, dar cu forme clinice ușoare sau medii. Sunt și forme mai grave, cazuri de ATI, dar fără o presiune deosebită pe sistemul medical.
Un alt argument este cel legat de percepția schimbată a populației. Deși oamenii sunt conștienți că se pot infecta, frecventează colectivitățile și nu poartă mască. Au un comportament exact cum a fost și este în cazul gripei. Până și FDA din SUA, precizând acum câteva zile indicațiile pentru booster, spuneau că recomandarea de vaccinare este pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru cei care prezintă vulnerabilități”, a adăugat expertul în epidemiologie.
Semnele sunt că situația devine endemică
„Așadar, se poate schimba denumirea de pandemie în endemie sau mai exact în hiperendemie. Vorbim de o primă fază care merge cu un număr mare de îmbolnăviri. De fapt, endemie înseamnă un virus stabil și predictibil. Acestea sunt semnele de peste un an de zile, Omicron și subvariantele sunt sub control. Există sigur posibilitatea ca acest virus să genereze variante de tipul Delta, însă noi sperăm să nu se întâmple. Totuși nu avem garanții de acest gen.
Nu putem să stăm și să așteptăm încă foarte multă vreme să se întâmple un asemenea lucru. Important este să abordăm ce se întâmplă în mod corect. Acum este un moment să zicem favorabil pentru această nouă realitate, respectiv pentru realitatea endemică”, a conchis dr. Emilian Popovici.