Sari la conținut

TOP 5 surse naturale de potasiu, un mineral care menține inima sănătoasă

Sursă foto: pixabay
Potasiul este un nutrient vital pentru funcționarea normală a corpului uman și sănătatea generală

Nutriţionişti susţin că acest mineral indispensabil care susține activitatea electrică a celulelor și are un rol important în regimul alimentar. Pentru majoritatea oamenilor, nivelul de potasiu din sânge ar trebui să fie între 3,5 și 5,0mmol/L.

Hiperpotasemia apare atunci când nivelurile depășesc 5,5 mmol/L. O valoare mai mare de 6,5 mmol/L poate provoca probleme cardiace care necesită asistență medicală imediată. Această afecţiune poate să apară pe fondul unei insuficienţe renale.

98% din potasiul din corpul uman se găsește în proportie de aproximativ  80% în celulele musculare, în timp ce celelalte aproximativ  20%  în oase, ficat și globule roșii. Lipsa de potasiu din dietă sau un nivel de potasiu foarte scăzut provoacă o afecţiune numită hipopotasemie, ce poate duce la probleme de natură cardiovasculară şi neuromusculară.

Simptome pentru nivelul de potasiu scăzut

Senzaţia de oboseală, respiraţia îngreunată, palpitaţii, tensiunea arterială foarte scăzută, schimbări ale stării de spirit, simptome ale depresiei;

Constipaţie, balonare, greaţă, vărsături, crampe abdominale, urinare în exces;

Crampe musculare, spasme, rigiditate şi slăbiciune pe care o resimţi la nivel muscular

Senzaţii precum furnicăturile sau amorţeală

Paralizia muşchilor şi bătăi neregulate ale inimii, atunci când există nivel extrem de redus de potasiu (hipopotasemie).

Adoptând o dietă echilibrată care să conțină fructe, legume și proteine îi putem oferi organismului acest element de care are nevoie.

Potasiul poate reduce riscul de boli cardiovasculare și contribuie la transmiterea de oxigen către creier. Mai mult, acesta controlează contracția mușchilor și funcționarea nervilor, ajutând la reglarea tensiunii arteriale.

Medicul nutriţionist Corina Zugravu recomandă o LISTA cu alimente bogate în acest mineral:

1. Avocado este un fruct bogat în potasiu și poate fi consumat fie ca atare, fie adăugat în salate sau sandviciuri, oferind astfel aproximativ 690 mg de potasiu. Bineînțeles, avocado vine la pachet și cu o mulțime de vitamine: A, C, B1, B2, B3, B6 și minerale precum magneziu, calciu, fosfor și fier.

2. Pepene roșu: Cu un conținut de aproximativ 90% apă, cantitatea de postasiu pe care îl conține, aproximativ 640 mg, contribuie la reglarea tensiunii arteriale.

3. O altă sursă de potasiu este spanacul, care aduce o mulțime de beneficii organismului, în special pentru vedere, datorită luteinei și zeaxantinei, pentru oase, datorită vitaminei K și contribuie, totodată, la întărirea imunității datorită conținutului de vitamina A.

4. Sucul proaspăt de portocale este consumat cu precădere la micul dejun și oferă o mulțime de beneficii, fiind bogat în vitamina C, nu are grăsimi și nici colesterol. Datorită conținutului de hesperidină, un antioxidant întâlnit în citrice, poate îmbunătăți tensiunea arterială diastolică.

5. Berea este o băutură aliment compusă din ingrediente 100% naturale: apă, hamei, cereale și drojdie, ce furnizează organismului vitamine și minerale, inclusiv potasiul, cunoscut pentru susținerea activității cardiace.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel