Sari la conținut

Ce afecțiuni se pot trata cu miere de albine

Mierea este un adjuvant excelent în tratamentul afecţiunile respiratorii, dar şi în cele hepatice, cardiace ori pentru cicatrizarea unor semne care apar din cauza acneei, susţin specialiştii în medicina complementară.

1. Aerosoli cu miere pentru răceli

Manifestările răcelilor, cum ar fi nasul înfundat, răspund destul de bine la inhalaţiile cu miere, care trebuie dizolvată în apă fierbinte. „Substanţa volatilă, uleiurile şi flavonoizii vor desfunda căile respiratorii. La această compoziţie puteţi adăuga o linguriţă de tinctură de propolis”, recomandă doctor biochimist Cristina Mateescu.

 

Tot pentru eliberarea căilor respiratorii specialistul recomandă mierea de tei ca îndulcitor în ceai. Atenţie însă că ceaiul trebuie să fie călduţ, aproape la temperatura camerei pentru a nu distruge elementele benefice ale mierii. „Dacă punem miere într-o băutură caldă efectul e relaxant, liniştitor şi de aceea se recomandă la culcare, când avem insomnii”, explică doctorul biochimist Cristina Mateescu. Tot ea recomandă mierea de salcâm pentru înlăturarea febrei.

2. Hrăneşte celulele hepatice

În cazul afecţiunilor hepatice, ficatul are nevoie de un regim hiperglucidic, vitamine şi proteine, iar studiile arată că mierea acţionează la nivelul aparatului digestiv, ajutând la asimilarea alimentelor. Mierea e utilă şi pentru problemele intestinale cronice precum constipaţia sau ulcerul duodenal. „Mierea e elementul dulce care hrăneşte celula hepatică şi e bine ca aceia care suferă de boli hepatice să înlocuiască zahărul din alimentaţie cu miere”, recomandă specialistul în apicultură Cristina Mateescu.

3. Indicat cardiacilor fără diabet

Dacă boala nu e asociată cu diabet, mierea e bună şi pentru cardiaci, fiind un excelent tonic pentru muşchiul cardiac. Chiar şi o palpitaţie uşoară se linişteşte cu o linguriţă de miere dizolvată într-un pahar cu apă. În cazul diabeticilor, medicii recomandă mierea de salcâm. „E bună o linguriţă de miere după ce bolnavii insulino-dependenţi îşi administrează doza de insulină şi li se declanşează acea hipoglicemie care îi obligă să mănânce imediat”, spune Cristina Mateescu.

4. Polen, propolis şi miere pentru cicatricile lăsate de acnee

Mierea se mai poate folosi şi pentru tratarea acneei. „Se pot face măşti doar cu miere sau cu miere şi polen în care să se pună şi o picătură de propolis. Cel mai bun în tratarea acneei e însă propolisul, care lasă faţa curată, fără cicatrici”, mai spune Cristina Mateescu. Datorită conţinutului de flavonoizi, mierea are efect antibacterian, ea fiind recomandată şi în tratamentul posttraumatic al rănilor şi postchirurgical.

„Aplicată în strat gros, mierea previne suprainfectarea rănilor, accelerează regenerarea ţesuturilor afectate şi favorizează cicatrizarea”, spune Cristina Mateescu. Pe de altă parte, medicii dermatologi ezită să trateze rănile deschise cu miere. „Noi nu recomandăm aplicarea mierii pe orice fel de rană, dar folosim produse farmaceutice extrase din miere”, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyle, din Bucureşti.

Specialiştii în apicultură recomandă părinţilor să nu dea copiilor sub un an miere, fiindcă există riscul să le afecteze sănătatea.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel