Sari la conținut

Ingredientul cu o valoare nutrițională uluitoare! Este banal și foarte ieftin

efectele nebănuite ale bicarbonatului de sodiu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Bicarbonatul de sodiu, secretul bucătarilor

Ingredientul cu o valoare nutrițională uluitoare! Conform celor transmise de către medicul nutriționist Mihaela Bilic, următorul ingredient are o valoare nutrițională uimitoare. Este vorba despre ceva banal, ieftin, care tratează arsurile la stomac, albește dintii, hainele,  eliminină micozele picioarelor, indepartezi lipiciul de pe anumite suprafete si, evident, folosit pentru prajituri!

Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, organismul știe singur să regleze nivelul ph-ului și să elimine excesul de aciditate: Norocul nostru că nu putem controla natura!

”Norocul nostru că nu putem controla natura
După un raționament extrem de simplificat am putea crede ca ph-ul organismului este rezultatul alimentației noastre, după principiul ne alcalinizăm dacă consumăm produse alcaline (cu ph peste 7) și producem aciditate dacă mâncăm lucruri acide (cu ph sub 5) Ei bine, biochimia corpului nostru e mai sofisticată decât propaganda făcută de adepții regimului acido-bazic”, spune medicul .

Natura a creeat mecanisme capabile

„Natura a creeat mecanisme capabile să mențină la nivel celular un ph neutru, independent de faptele noastre. E adevărat că oxidarea celulară și radicalii liberi rezultați din metabolism produc îmbătrânire și îmbolnăvire prin creșterea acidității, însă acest proces nu poate fi împiedicat înghițind cu lingurița bicarbonat de sodiu. Așa cum nici eliminarea produselor animale considerate acide (carne, brânzeturi) din dietă nu este urmată de creșterea ph-ului tisular. Indiferent ce mâncăm/bem, primul popas al acestor elemente este în stomac, o incintă în care se secretă în mod natural acid clorhidric, al cărui ph întrece cu mult aciditatea oțetului sau a sucului de lămâie”, explică medicul.

Cel mai bun remediu pentru arsurile gastrice

„Cu alte cuvinte nici dacă am mânca bicarbonat, nu avem cum să blocăm secreția acidă din stomac. Și nici nu trebuie, pentru că rolul ei e să ne protejeze de eventualele bacterii și paraziți din alimente. Ba mai mult, dacă luăm medicamente antiacide pentru ulcer și gastrită, acestea devin ineficiente după câteva doze, tocmai pentru că stomacul va crește compensator producția de acid”, a relatat Dr. Bilic.

Dr. Bilic: Nu putem controla echilibrul acido-bazic din organism

Nici ph-ul alimentelor din natură nu este un argument necondiționat, acesta suferă modificări radicale în funcție de metabolism: legumele proaspete sunt alcaline dar produc aciditate digestivă, lămâia e acidă dar are efect de alcalinizare etc. Nu putem controla echilibrul acido-bazic din organism, el este reglat complex de o serie de hormoni. În plus, corpul nostru consumă zilnic un gram de calciu pentru a neutraliza la nevoie excesul de aciditate”, mai spune medicul.

Sângele trebuie să aibă ph alcalin iar sucul gastric trebuie să fie acid

„Sângele trebuie să aibă ph alcalin iar sucul gastric trebuie să fie acid, are grijă natura de asta. Și nu uitați că cel mai mare agent de oxidare este oxigenul din aerul pe care îl respirăm- el ne dă viață și tot el ne „ruginește”- aviz celor care ar putea să ne recomande să ne ținem respirația…ca să trăim sănătoși o veșnicie”, conchide dr. Mihaela Bilic.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel