Din cuprinsul articolului
Un focar cu zeci de cazuri de intoxicație cu neurotoxina botulinică a fost depistate în două spitale private din Turcia, unde pacienții au fost supuși unor proceduri medicale menite să îi ajute să slăbească.
Potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), au fost raportate până în prezent un total de 67 de cazuri de botulism, majoritatea din Turcia, cu peste 20 în Germania, unul în Austria și altul în Elveția.
Până în prezent nu a fost raportat niciun deces, deși în unele dintre cazurile mai grave pacienții au fost internați pentru tratament la terapie intensivă.
Botulismul este o boală care poate provoca paralizie și este cauzată de bacteria Clostridium botulinum, care se dezvoltă de obicei din spori în medii lipsite de oxigen, cum ar în conservele alimentare păstrate necorespunzător, transmite 360medical.ro. În cazuri mai ușoare, poate provoca tulburări de vedere, dificultăți de vorbire, greață sau diaree.
Otrăvirile mai grave pot împiedica respirația, moartea survenind în 5 până la 10% din cazuri. Toxina ofensivă care blochează nervii, otrăviți de micul microb, și-a găsit totuși o utilizare în ultimii ani ca medicament.
Injectarea unor doze atent măsurate de neurotoxină în anumite părți ale corpului poate fi o modalitate la îndemână pentru specialiștii medicali instruiți de a dezactiva mușchii țintă responsabili de durere sau de probleme cosmetice.
Tratamentul cu „botox” are o varietate de aplicații
Asociat cu procedurile cosmetice care previn ridarea pielii, tratamentul cu „botox” are o varietate de alte aplicații, de la atenuarea migrenelor cronice la prevenirea transpirației excesive în zone precum axilele.
Ca urmare a rezultatelor promițătoare obținute în experimentele pe animale la începutul anilor 2000, injecțiile cu toxină botulinică A (BTX-A) în peretele stomacului prin intermediul unui endoscop au devenit un mijloc de a încetini digestia și de a păstra acea senzație de „sațietate” un timp mai îndelungat.
Un număr tot mai mare de clinici din întreaga lume oferă aceste proceduri – numite uneori tratamente cu „botox gastric” – care, până în prezent, par a fi o opțiune relativ sigură, deși există îndoieli în ceea ce privește eficiența lor pe termen lung ca ajutor pentru pierderea în greutate.
Desigur, atunci când ai de-a face cu unul dintre cele mai mortale otrăvuri din lume, siguranța absolută poate fi dificil de garantat.
Nu există prea mult spațiu de manevră în calcularea unei doze sigure și eficiente de BTX-A, care este considerată letală dincolo de un nanogram pe kilogram de masă corporală.
Toxina botulinică este, de fapt, alcătuită din mai multe substanțe diferite, fiecare dintre ele fiind unică în ceea ce privește potența sa, astfel încât este important atingerea unui echilibru corect atunci când se prepară un medicament standardizat. Este absolut recomandat ca rețeta să fie produsă de producători autorizați.
Riscurile folosirii produselor „botox” fără licență
Chiar și în mâini pregătite, produsele „botox” fără licență care conțin amestecuri necunoscute sau surse contrafăcute neaprobate de toxină prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea pacienților. Este greu de știut ce a mers greșit pentru a provoca acest focar de infecții. Dintre cele 63 de cazuri cu detalii suficiente, se știe că 60 au fost supuse procedurii la un spital privat din Istanbul.
Alte trei au fost legate de un al doilea spital privat din orașul turc Izmir. Toți pacienții au primit tratamentele între 22 februarie și 1 martie anul acesta. Autoritățile turce susțin că produsele utilizate în cadrul tratamentului erau autorizate, deși nu au fost aprobate pentru a fi utilizate în cadrul procedurii de paralizie a stomacului. În prezent, sunt în curs de desfășurare investigații asupra fiecărei clinici, care între timp și-au suspendat activitatea.
ECDC încurajează orice persoană care a călătorit la Istanbul și Izmir pentru un tratament intragastric cu neurotoxină botulinică să solicite sfatul medicului dacă prezintă slăbiciune generală sau dificultăți de respirație sau de înghițire. Cei care suferă efectele toxinei paralizante ar putea avea nevoie de luni de zile pentru a-și reveni complet.
Un focar de botulism cauzat de un medicament BTX-A contrafăcut în Egipt, în 2017, s-a soldat cu cel puțin cinci persoane spitalizate. Chiar și după ce au fost tratați cu antitoxine, pacienții din acel caz au avut nevoie de până la 12 săptămâni pentru a se recupera complet.