Mâncarea de spital nu este în mod normal sinonimă cu mesele rafinate. Depășind aceste așteptări scăzute, mesele de la spitalul AZ Groeninge din Kortrijk – unul dintre cele mai vechi și mai mari spitale din Belgia – au fost recunoscute de inspectorii de alimente de la renumitul ghid de restaurante Gault&Millau.
În 2022, spitalul a început să colaboreze cu Gault&Millau pentru a îmbunătăți calitatea meselor pe care le servește pacienților. Inspectorii au vizitat de multe ori, testând peste 300 de mese și oferind feedback cu privire la îmbunătățirea gustului și texturii acestora.
Evaluatorii alimentelor au evaluat și ingredientele folosite în bucătăria spitalului, atât la prospețime, cât și la sezonalitate, și valoarea nutritivă a meniurilor, potrivit Reuters.
Marc Declerck, directorul executiv al Gault & Millau Benelux, a declarat că producătorul de ghid colaborează de mai bine de 10 ani cu companii precum și casele de bătrâni pentru mesele servite angajaților și rezidenților.
Ghidul a stabilit ulterior că mâncarea spitalului era de un standard înalt, iar Declerck a spus că ar fi bucuros să servească unele dintre felurile de mâncare ale acestuia în propria sa casă.
Sfatul general, a spus el, este ca spitalele să lucreze cu ingrediente bune și să rămână la rețete simple.
„Oamenii nu vor neapărat lucruri prea complicate. Fă un meniu sănătos, fă-l gustos… Încearcă să gătești pentru ei așa cum ai găti pentru tine”, a declarat chef-ul pentru Reuters.
Mesele pregătite pentru pacienți nu vor apărea de fapt în ghidul anual al restaurantelor, dar au fost certificate oficial de Gault & Millau pentru 2023.