Din cuprinsul articolului
Consumat în exces, zahărul este mai periculos decât sarea, dă dependenţă, hrăneşte celulele canceroase şi se ascunde în majoritatea produselor pe care le cumpărăm din hipermarketuri. De altfel, Organizaţia Mondiale a Sănătăţii a declarat zahărul noul inamic al omului modern.
Zahărul este responsabil pentru majoritatea bolilor omului modern: obezitate, hipertensiune, diabet și chiar cancer. Excesul de zahăr mai are două efecte negative: este cunoscut drept factor de risc pentru diabet și duce la îmbătrănire prematură.
Surse ascunse şi consum în exces
Potrivit statisticilor, în prezent se consumă cu aproape 50% mai mult zahăr faţă de acum 30 de ani. De pildă, un european consumă, în medie, 50 de kilograme de zahăr pe an.
De altfel, acest ingredient este prezent peste tot: în cafea, ceai, sucuri, dulciuri, produse de patiserie, pâine, chiar mezeluri, fiind nelipsit din multe conserve și rețete de tot felul. Fie că este alb, fie că este brun, zahărul este glucoză cu același număr de calorii: 4/ gram.
Zahărul se mai ascunde într-o categorie de produse extrem de consumate în această perioadă: este vorba despre suplimentele alimentare de tot felul, cele cu vitamine, siropuri de tuse și medicamente pentru durerile de gât. Gustul dulce le face mai ușor de tolerat, însă și aceste calorii contează în bilanțul zilei. Așa cum contează și excesul de miere sau de fructe.
125 mg/dl – valoarea de alarmă a glicemiei
De altfel, se estimează că sursele de zahăr cu absorbție rapidă precum dulciurile, mierea și sucurile trebuie să nu treacă de câteva procente din dietă. Cel mai bine ar fi să le evităm şi să nu ratăm măsurătorile periodice ale glicemiei. Orice valoare peste 125 mg/dl ar trebui să aducă persoana care se confruntă cu aceasta la un medic specialist în diabet și boli de nutriție.
Și nu trebuie să uităm de un alt mecanism, cel vicios, al consumului de glucide cu absorbție rapidă: acestea întrețin pofta de mâncare și de dulce.
Mai mult, zahărul și produsele foarte dulci pot da o dependență, de aceea, trebuie consumate în cantități cât mai mici. Deserturile se împart, sunt de preferat ciocolata neagră și fructele în detrimentul prăjiturilor bogate în zahăr și grăsimi.
Mierea trebuie consumată ocazional pentru că este la fel de hipercalorică, iar sucurile foarte rar. Chiar și cele naturale au multe calorii care se pot transforma în grăsime, pentru că au fost îndepărtate fibrele din fructe. De asemenea, condimentele precum vanilia și scorțișoara, dar și îndulcitorii pot păcăli pofta de dulce.
Mai multe studii au raportat efecte adverse asupra sănătăţii umane ale zahărului alb, compus din 50% glucoză şi 50% fructoză. Ideal ar fi să se ajungă la un consum de zahăr care să reprezinte 5% din numărul total de calorii consumate într-o zi.