Sari la conținut

Adormi greu? Atenție: poate crește riscul de DEMENȚĂ. Care este perioada ideală de timp

simptome precoce
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Adormi greu? Poate crește riscul de DEMENȚĂ. Oamenii de știință au descoperit care este perioada de timp EXACTĂ în care trebuie să intri în lumea viselor.

Studiul a examinat modul în care măsurile longitudinale multiple ale tulburărilor de somn (insomnie de inițiere a somnului, insomnie de întreținere a somnului, utilizarea medicamentelor pentru somn) sunt asociate cu riscul de demență.

În cât timp trebuie să adormi pentru a evita demența

Lupta pentru a adormi în 30 de minute este legată de riscul de demență, sugerează un studiu. Cercetarea se adaugă la dovezile existente care leagă starea de somn slab și insomnie.

Un studiu de zece ani pe 6.284 de persoane cu vârsta peste 65 de ani a constatat că cei cărora le este greu să ațipească sau au folosit somnifere aveau mai multe șanse de a dezvolta demență.

Cu toate acestea, s-a constatat că dificultățile de a adormi din nou după trezire reduc riscul, dar experții nu știu sigur de ce.

„Ne așteptam ca insomnia la inițierea somnului și utilizarea medicamentelor pentru somn să crească riscul de demență, dar am fost surprinși să constatăm că insomnia pentru întreținerea somnului a scăzut riscul de demență”, a spus dr. Roger Wong, care a condus studiul din SUA.

Cercetarea a găsit corelații substanțiale între trei măsuri ale tulburărilor de somn și probabilitatea dezvoltării demenței pe parcursul a 10 ani.

„Descoperirile noastre subliniază importanța luării în considerare a istoricului tulburărilor de somn atunci când se evaluează profilul de risc de demență pentru adulții în vârstă.

Sunt necesare cercetări viitoare pentru a examina alte măsuri de perturbare a somnului folosind un eșantion longitudinal național și modul în care anumite caracteristici sociodemografice pot interacționa cu tulburările de somn pentru a influența riscul de demență.

Adulții în vârstă pierd somnul din cauza unei game largi de preocupări.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine cauzele și manifestările și pentru a limita consecințele pe termen lung”, a mai spus dr. Wong.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel