Din cuprinsul articolului
Un medicament pentru diabetici, folosit pentru slăbit. Medicii scot la iveală o serie de sfaturi pentru cei care consumă un medicament recomandat diabeticilor. Se pare că acesta a fost popularizat pe reţeaua TikTok ca fiind eficient pentru a slăbi.
Ozempic, pe care medicii îl recomandă pacienţilor cu diabet de tip 2, a fost popularizat pe reţeaua TikTok ca fiind eficient pentru a slăbi.
În ultima vreme, administrarea medicamentului Ozempic pentru a slăbi a devenit un adevărat fenomen nu numai în România, ci şi în multe alte părţi din lume, ceea ce îi îngrijorează pe specialişti.
Ozempic are ca substanţă activă semaglutida, care acţionează prin ataşarea de receptorii unui hormon implicat în controlul glicemiei, stimulând eliberarea de insulină.
Ce spun medicii? Administrarea medicamentului Ozempic nu este o soluţie recomandată celor care vor să slăbească.
Într-o postare pe o reţea socială, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu spune că „Ozempic este un medicament relativ nou folosit în diabet si, mai ales, pentru scăderea în greutate. Mecanismul său de acțiune constă în inhibarea apetitului (adică nu-ți mai vine să mănânci, mânănci mai puțin și așa..slăbești).
Studiile au arătat clar ca acest medicament (o injecție / săptămână) este urmată de pierderea de kilograme. DAR! efectele adverse pe termen lung încă nu sunt cunoscute. Recent au apărut semnale că acest medicament poate agrava retinopatia deja existentă la diabetici
Deci: a nu se folosi decât la indicația medicilor. Vânturarea de rețete pe Tik Tok si alte retele este o aiureală periculoasă”, spune dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.
Ozempic nu este indicat pentru obezitate
Ozempic nu este indicat pentru obezitate, cu toate că unii medici îl recomandă inclusiv pentru slăbit, iar acest lucru îl face de negăsit în farmacii. „Ozempic trebuie prescris numai în diabetul zaharat de tip 2 insuficient controlat, în conformitate cu autorizația de introducere pe piață (AMM)” potrivit Agenției Medicamentului din Franţa, informează journaldesfemmes.fr.
Ce riscuri implică
Medicamentul recomandat diabeticilor poate „provoca efecte adverse potențial grave, precum tulburări gastrointestinale, pancreatită sau hipoglicemie”, avertizează autoritățile sanitare, informează Le Figaro.
Pentru profesorul Jean-Luc Faillie, responsabil cu farmacovigilența medicamentului, riscurile semaglutidei sunt „controlate” având în vedere beneficiile în diabet, dar „există întotdeauna incertitudini, mai ales la pacienții obezi pe termen lung”.
„Dacă este folosit pentru a pierde câteva kilograme, atunci beneficiul terapeutic este zero, este doar de ordin estetic, în timp ce riscurile sunt mereu prezente”, avertizează profesorul.