Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vizitat alături de viceprimarul Hora Tomescu, Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”, în cadrul căreia a declarat că în acest an au fost implementat procesul de digitalizare în patru spitale bucureștene, urâmând ca până la sfârșitul anului să fie digitalizate alte 6 unități medicale.
La Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca” acesta a asistat la o demonstraţie a modului în care funcţionează procesul de digitalizare.
„Până în prezent acest sistem s-a implementat în 4 din cele 19 unităţi medicale, iar suma alocată, prin ASSMB, a fost de 1,5 milioane de euro. Vom investi alte 2 milioane de euro anul acesta pentru extinderea programului la alte 6 unităţi medicale. Spitalele unde s-a finalizat digitalizarea procedurilor intraspitaliceşti sunt: ‘Sf. Luca’, Colţea, ‘Prof. Dr. Alexandru Obregia’ şi ‘Prof. Dr. Theodor Burghele’. În aceste unităţi medicale a fost implementat un sistem care asigură identificarea şi traseul medical al pacientului internat, precum şi gestionarea eficientă a resurselor medicale”, scrie Nicuşor Dan, pe Facebook.
Potrivit acestuia, pacienţii vor purta brăţări de identificare cu datele personale codificate, iar medicii pot lua decizii de diagnostic şi tratament folosind informaţii rapide şi complete care includ rezultatele analizelor de laborator, precum şi cele ale investigaţiilor şi manevrelor medicale. Datele sunt primite de medici în timp real, pe telefonul mobil, fiind accesibile oriunde şi oricând într-un mod securizat, precizează Nicuşor Dan.
Totodată, medicii pot configura în sistem generarea de alerte pentru pacienţii aflaţi în stare critică, urmărind astfel mai uşor valorile pe care le consideră vitale în decizia terapeutică.
„În urma implementării sistemului în aceste spitale, anual, mai mult de 100.000 de pacienţi vor beneficia de servicii medicale mai sigure, bazate pe date primite şi procesate în timp real. Dincolo de beneficiile evidente pentru siguranţa şi starea de sănătate a pacienţilor, procesul de digitalizare derulat în spitalele administrate de PMB prin ASSMB permite contorizarea mult mai exactă a costurilor operaţionale per pacient, ceea ce asigură o eficienţă superioară activităţii medicale şi o mai buna gestionare a fondurilor alocate spitalelor de la bugetul local”, adaugă Nicuşor Dan.