Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sheffield au dezvoltat o nouă metodă de de diagnostic precoce a bolilor prin intermediul echografiei, care poate detecta rapid modificările apărute la nivelul ţesuturilor, un indicator cheie al multor afecţiuni.
Descoperirea medicală, realizată în colaborare cu cercetători de la alte două universităţi britanice, ar putea conduce la realizarea unui nou tip de echograf, care va fi capabil să pună mai rapid diagnostice dificile inclusiv in afecţiunile oncologice.
Noua metodă de diagnostic precoce a bolilor foloseşte în principal aceleaşi tehnici de explorare prin intermediul ultrasunetelor (unde sonore cu frecvenţă înaltă), prin vizualizarea organelor corpului uman.
Singura deosebire constă în detectarea tensiunilor din ţesuturile explorate şi rata de propagare a undelor sonore din zona afectată.
Pentru a îmbunătăţi rata de precizie a diagnosticului prin ultrasunete, specialiştii măsoară linia de afectare a unui organ şi a ţesuturilor moi dimprejurul acestuia, potrivit studiului publicat de portalul medicalxpress.com. De asemenea, cu această tehnică nouă se pot identifica zonele anormale din interiorul organelor, cum ar fi chisturi si tumori.
De regulă, acest tip de investigaţie imagistică examinează organele vitale, cum sunt inima (echografie cardiacă), ficatul, vezica biliara, pancreasul, splina, rinichii, vezica urinara, uterul, ovarele si prostata (echografia abdominală), dar şi uterul sau ovarele (echografie pelvină), sânii (echografia mamară) sau tiroida (echografie tiroidiană).