Sari la conținut

Câte ore trebuie să dormi pe noapte ca să îți prelungești viața

somn
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Știi că somnul suficient prelungește viața, cu până la 4,7 ani pentru bărbați și cu 2,4 ani pentru femei? Conform unui studiu recent efectuat în Statele Unite ale Americii, se arată că un somn de calitate poate contribui semnificativ la prelungirea speranței de viață, cu o medie de 4,7 ani în cazul bărbaților și 2,4 ani în cazul femeilor.

Concluziile studiului subliniază importanța îndeplinirii a cinci criterii esențiale pentru a beneficia de un somn odihnitor și de calitate.  Acestea sunt:

  1. • să dormi 7-8 ore pe noapte;
  2. • să dormi fără a trezi peste noapte (cel puțin 5 nopți pe săptămână);
  3. • să adormi ușor (de cel puțin 5 ori pe săptămână);
  4. • să nu iei medicamente pentru somn;
  5. • să te trezești odihnit (cel puțin 5 zile pe săptămână).

”Obiceiurile bune de somn se învață de la o vârstă fragedă“

În urma analizei datelor adunate de la peste 172.000 de persoane (54% femei cu vârsta medie 50 de ani), oamenii de știință au raportat că pentru aceia care au îndeplinit toate cele 5 criteriile unui somn de calitate speranța de viață a crescut cu 4,7 ani pentru bărbați și cu 2,4 ani pentru femei.

În comparație cu persoanele care nu au avut niciunul sau doar unul dintre criteriile de mai sus, cei care au le-au îndeplinit pe toate 5 au înregistrat o scădere cu 30% a riscului de deces în general. De asemenea, riscul de deces din alte cauze decât boli de inimă sau cancer s-a redus, în cazul acestora, cu 40%; riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare s-a redus cu 21%, iar riscului de deces din cauza cancerului, cu 19%.

Studiul a arătat și faptul că tinerii care au obiceiuri bune de somn sunt mai puțin predispuși la decese premature. „Este important ca tinerii să înțeleagă că o mulțime de comportamente de sănătate se cumulează în timp. Așa cum ne place să spunem că «nu este niciodată prea târziu să te apuci de exerciții fizice sau nu e niciodată târziu să renunți la fumat», tot așa nu este niciodată prea devreme pentru lucrurile care ne fac bine. Dacă putem îmbunătăți calitatea somnului, identificând tulburările de somn, este posibil să putem preveni mortalitatea prematură“, a spus coautorul studiului, dr. Frank Qian.

Doctorul a adăugat: „Dacă oamenii pot dezvolta aceste obiceiuri bune de somn încă de la o vârstă fragedă – de a dormi suficient, fără prea multe distrageri –, se va reflecta în beneficii pentru sănătatea generală pe termen lung.“

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel