Sari la conținut

Boala ficatului gras: Două semne de avertizare

ficatul gras
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ficatul gras: simptome timpurii și importanța lor în diagnosticare

Boala ficatului gras: Două semne de avertizare. La fel ca și inima și creierul, ficatul este un organ vital al corpului dumneavoastră.

Funcțiile principale ale ficatului implică producerea de albumină, o proteină care împiedică scurgerea lichidelor din fluxul sanguin în țesuturile din jur, producția de bilă, un fluid care este esențial pentru digestia și absorbția grăsimilor în intestinul subțire.

Ficatul  filtrarea sângelui, activează enzimele, stocarea glicogenului, a vitaminelor și a mineralelor.

Fiind cel mai mare organ intern din corp, ficatul are multe roluri de jucat. Cu toate acestea, este, de asemenea, supus mai multor leziuni și complicații. Una dintre cele mai mari probleme de sănătate asociate cu ficatul este boala ficatului gras.

O boală a ficatului gras apare atunci când există o acumulare excesivă de grăsime în ficat. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive.

Unul dintre principalele motive este consumul excesiv de alcool, care poate duce la boala ficatului gras alcoolic. Băuturile alcoolice pot face ca ficatul să stocheze mai multă grăsime în loc să o descompună.

NAFLD sau boala ficatului gras non-alcoolic este un alt tip de boală a ficatului gras, cauzată în principal din cauza unor factori precum obezitatea, diabetul de tip 2, rezistența la insulină, niveluri ridicate de grăsimi (trigliceride) în sânge și sindromul metabolic.

Vârsta, genetica, anumite medicamente și sarcina sunt alți factori de risc ai bolii ficatului gras.

Cheia pentru a preveni boala ficatului gras este diagnosticarea timpurie. În cazul în care boala nu este depistată la timp sau este lăsată netratată, aceasta poate evolua spre un stadiu avansat care poate fi „ireversibil”.

În cazul în care afecțiunea se agravează, vă poate lăsa în suferință, cu probleme suplimentare la nivelul picioarelor și al abdomenului.

Acumularea continuă de grăsime poate duce la inflamarea organului, ceea ce dă naștere la o altă problemă de sănătate numită NASH (steatohepatită non-alcoolică).

Steatohepatita non-alcoolică sau NASH se referă la inflamația ficatului cauzată de excesul de celule adipoase din acesta. Se spune că inflamația cronică provoacă leziuni hepatice progresive sau ciroză.

Potrivit Cedar Sinai, pacienții cu NASH, care au suferit leziuni hepatice considerabile, pot prezenta „umflături la nivelul picioarelor” și „acumulări de lichid în abdomen”.

Acest lucru apare din cauza presiunii crescute în vena care transportă sângele prin ficat, cunoscută sub numele de vena portală.

Presiunea crescândă din venă determină acumularea de lichid în organism, inclusiv în picioare, glezne și abdomen.

Atunci când presiunea din vena portală crește, aceasta se poate rupe, ceea ce duce la hemoragie internă. Acestea fiind spuse, dacă observați semne de sânge în scaune sau în voma dumneavoastră, apelați la supraveghere medicală.

În plus, atenție la orice îngălbenire a ochilor și a pielii, un alt simptom comun al afectării ficatului.

Clinica Mayo precizează: „Icterul apare atunci când ficatul bolnav nu elimină din sânge suficientă bilirubină, un deșeu sanguin, din sânge”.

„Icterul cauzează îngălbenirea pielii și a albului ochilor și întunecarea urinei”.

De asemenea, se poate experimenta mâncărimi ale pielii, pierdere rapidă în greutate, vase de sânge în formă de păianjen pe piele, greață, pierderea poftei de mâncare și oboseală.

Cu o dietă adecvată, formată din grăsimi sănătoase, care să implice controlul porțiilor, cu exerciții fizice regulate, se poate preveni ficatul gras non-alcoolic (NAFL) sau steatohepatita non-alcoolică (NASH). Trebuie să se urmărească menținerea unei greutăți sănătoase. Evitați alimentele bogate în grăsimi saturate, zahăr, ulei și alimentele care sunt procesate, potrivit timesofindia.indiatimes.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel