Sari la conținut

Vitamina care reduce riscul apariției diabetului

Diabetul de tip 1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
În trecut, medicii credeau că diabetul de tip 1 era în întregime genetic. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de diabet de tip 1 au antecedente familiale.
  • Analiza sistemică și meta-analiză au descoperit că persoanele cu prediabet și-ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 15% prin suplimentarea cu vitamina D.
  • Cu toate acestea, reducerea riscului cu vitamina D nu a fost la fel de mare ca reducerea obținută prin modificări intensive ale stilului de viață, a arătat un alt studiu.
  • Alți cercetători avertizează că indivizii ar trebui să cântărească beneficiile și riscurile de a lua suplimente de vitamina D cu medicii lor.

Persoanele cu prediabet au niveluri de zahăr din sânge mai mari decât ceea ce este considerat sănătos, dar nu suficient de mare pentru a fi diagnosticate ca diabet de tip 2.

Este o afecțiune comună – aproximativ 1 din 3 adulți americani au prediabet, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Vestea bună este că persoanele cu prediabet pot încă preveni sau întârzia apariția diabetului de tip 2.

O nouă revizuire sistemică și meta-analiză au descoperit că un aport mai mare de vitamina D de către persoanele cu prediabet a fost asociat cu un risc redus cu 15% de a dezvolta diabet de tip 2.

O lucrare despre revizuire a fost publicată în Annals of Internal Medicine.

2 tipuri diferite de vitamina D

Pentru revizuirea actuală, autorii au efectuat o revizuire sistemică a literaturii publicate în căutarea unor studii randomizate, controlate cu placebo, de prevenire a diabetului zaharat cu suplimente de vitamina D la adulții cu prediabet. Acest lucru a dus la 3.835 de citări din bazele de date PubMed și Embase și 270 de înregistrări de la clinicaltrials.gov.

Dintre acestea, 44 de articole și toate cele 270 de înregistrări clinicaltrials.gov au fost verificate. Trei studii au îndeplinit criteriile de eligibilitate. Acestea au fost studiul din 2019 condus de Pittas și studiile din Norvegia și Japonia.

Studiul din Norvegia a analizat 511 participanți. Studiul din Japonia a avut 1.256 de participanți. Studiul din 2019 condus de Dr. Pittas a avut 2.423 de participanți.

Participanții nu au primit aceleași suplimente de vitamina D din cauza diferitelor locații în care au fost efectuate studiile. Participanții la studiul din Norvegia și SUA au primit colecalciferol, în timp ce participanții japonezi au primit eldecalcitol.

Din cei 4.190 de participanți combinați, 44% erau femei, 51% identificate ca albe sau europene, 33% identificate ca asiatice și 15% identificate ca negre. Vârsta medie a participanților a fost de 61 de ani. Indicele de masă corporală mediu a fost de 31, iar nivelul seric mediu de 25-hidroxivitamina D a fost de 63 de nanomoli pe litru. Studiile au avut o urmărire medie de trei ani.

S-a format un consorțiu care a inclus experți în materie și investigatorul principal din fiecare studiu considerat eligibil pentru meta-analiză.

Cercetătorii au obținut seturi de date identificate din fiecare studiu și au dat bazelor de date codificare unificată. Cercetătorii au efectuat apoi o meta-analiză IPD a datelor.

Frecvența scăzută a efectelor adverse

Când autorii acestei revizuiri au compilat date despre participanții individuali, au descoperit că vitamina D a redus riscul de a dezvolta diabet cu 12% într-o analiză neajustată cu intenția de tratare și cu 15% într-o analiză ajustată intenție de tratare.

Rata participanților care se confruntă cu evenimente prespecificate, cum ar fi pietre la rinichi, hipercalcemie și hipercalciurie, a fost scăzută. În analiza combinată, nu au existat diferențe semnificative statistic între grupurile de reacții adverse cu vitamina D și placebo.

Autorii revizuirii subliniază că reducerea riscului de a dezvolta diabet nu este la fel de mare ca alte strategii de prevenire a diabetului.

Modificarea intensivă a stilului de viață a dus la un risc cu 58% mai mic, iar administrarea medicamentului metformin a dus la un risc cu 31% mai mic de a dezvolta diabet într-un studiu din 2002.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel