Din cuprinsul articolului
Boala ficatului este un termen generic pentru afecțiunile caracterizate de o acumulare de grăsime în ficat. Deși boala tinde să fie asimptomatică, un semn revelator poate apărea pe fața dumneavoastră.
Boala ficatului gras este rezultatul final al unei acumulări de grăsime în ficat. Aceasta poate fi cauzată de consumul de alcool sau de alți factori care nu au legătură cu alcoolul. Aceasta din urmă este denumită boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).
Afecțiunea este considerată pernicioasă deoarece, de obicei, nu există simptome care să vă avertizeze cu privire la evoluția acesteia.
Cu toate acestea, semnele de avertizare pot apărea ocazional pe față, avertizează Digestive Health Associates of Texas (DHAT), o asociație de medici cu sediul în SUA.
Potrivit DHAT, îngălbenirea albului ochilor și a pielii poate semnala această afecțiune gravă.
Alte simptome includ:
- Durere abdominală sau senzație de plenitudine în partea centrală sau superioară dreaptă a abdomenului
- Pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate
- Greață
- Slăbiciune sau oboseală extremă
- Umflarea abdomenului și a picioarelor
- Confuzie mentală.
Cum se diagnostichează boala ficatului gras
Potrivit NHS, boala ficatului gras este adesea diagnosticată după ce un test de sânge numit testul funcției hepatice produce un rezultat anormal și sunt excluse alte afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita.
Dar testele de sânge nu detectează întotdeauna boala ficatului gras.
„Afecțiunea poate fi depistată, de asemenea, în timpul unei ecografii cu ultrasunete a burții”, explică NHS.
Acesta este un tip de scanare în care se folosesc unde sonore pentru a crea o imagine a interiorului corpului dumneavoastră.
Sunt expus riscului de boală a ficatului gras?
Experții nu știu cu exactitate de ce unii oameni acumulează grăsime în ficat, în timp ce alții nu.
În mod similar, există o înțelegere limitată a motivelor pentru care unele ficate grase dezvoltă inflamații care progresează spre complicații mai grave.
Boala ficatului gras este determinată în principal de consumul excesiv de alcool, dar NAFLD a fost asociată cu markerii bolilor de inimă.