Sari la conținut

Ciroza hepatică: cele două două simptome care apar pe limbă 

Ciroza hepatică: cele două două simptome care apar pe limbă. O reducere a debitului de salivă ar putea fi responsabilă pentru modificările texturii limbii din cauza bolii hepatice.

Boala hepatică poate fi împărțită în mai multe etape. În faza cirotică a afecțiunii, funcția hepatică devine grav compromisă din cauza cicatricilor. Această fază finală este atunci când majoritatea pacienților necesită un transplant și raportează două modificări ale texturii limbii lor.

Ciroza hepatică: cele două două simptome care apar pe limbă 

În 2022, Jurnalul de Stomatologie din Basel a investigat legătura dintre boala cronică de ficat și sănătatea orală pentru a identifica ce manifestări orale caracterizează ciroza.

„O limbă fisurată este obișnuită în gura uscată și prevalența ei în bolile hepatice este de aproximativ 30 până la 40 la sută”, au remarcat autorii, potrivit express.co.uk

O gură uscată este o caracteristică stabilită a bolii hepatice, pacienții raportând adesea și uscăciunea ochilor.

Autorii au explicat că „o limbă atrofică netedă este tipică în bolile hepatice legate de alcool”, adăugând că „limba fisurată și limba atrofică au fost asociate semnificativ cu hiposalivația în studiul a 300 de candidați la transplant hepatic”, au adăugat autorii.

O limbă fisurată presupune existența de mici brazde și șanțuri pe suprafața mușchiului. Academia Americană de Medicină Orală afirmă că aceste fisuri pot fi superficiale sau adânci, simple sau multiple. Se adaugă că „deseori există o fisură proeminentă în centrul limbii”.

O limbă atrofică, pe de altă parte, apare atunci când există o pierdere a papilelor (bufurile mici care conțin papilele gustative). Când se întâmplă acest lucru, limba tinde să arate netedă și lucioasă, explică Clinica Cleveland.

În majoritatea cazurilor, deficiențele de vitamine sunt cauza atrofiei limbii, în special deficiențele de vitamina B12. Modificările texturii limbii sunt, de asemenea, indicii comune ale deshidratării și uscăciunii gurii.

S-a afirmat în mai multe lucrări de cercetare că debitul de salivă este semnificativ mai scăzut la pacienții în stadiile cirotice ale bolii hepatice. Science Directs afirmă că în bolile alcoolice hepatice, debitul de saliva este redus cu 50 la sută.

Această problemă apare la aproximativ 50% dintre pacienții cu afecțiune din cauza măririi glandelor parotide.

Alte semne orale ale bolii hepatice

Boala hepatică avansată poate promova, de asemenea, candidoza orală, cunoscută și sub denumirea de afte bucală, o afecțiune în care ciuperca se acumulează pe limbă. 

„Impulsarea orală provoacă leziuni albe crem, de obicei pe limbă sau pe obrajii interiori. Uneori, împingerea orală se poate răspândi la cerul gurii, la gingii sau amigdale sau la partea din spate a gâtului”, potrivit Mayo Clinic. 

Studiile au arătat că pacienții dependenți de alcool, în toate etapele bolii hepatice, au supra-creșteri dramatice ale ciupercii asociate cu împingerea orală.

Persoanele care se confruntă cu simptomele de mai sus în mod persistent sunt sfătuite să consulte un medic pentru sfaturi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel