Din cuprinsul articolului
Procurorii au probe că medicul ar fi extras din 2017 până în august 2022 un număr de 238 de dispozitive de la cadavre sau din alte surse.
Astăzi, medicul reţinut va fi prezentat judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un medic de la un spital din municipiul Iași, acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, și luare de mită.
Au fost percheziții în mai multe locații din Brașov, Iași și Neamț la persoane, firme, unități medicale și un ONG într-un dosar în care există indicii că medicii ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor cardiace.
Reacția Colegiului Medicilor
„Întâi de toate, trebuie să spun că toate informațiile pe care le avem la acest moment sunt cele din presă și poziția noastră este foarte clară.
Este imoral și este ilegal ceea ce se întâmplă, mai ales în condițiile în care, de câțiva ani, Casa Națională de Asigurări de Sănătate acoperă, rambursează folosirea acestor dispozitive medicale.
Să refolosești un dispozitiv medical nu este absolut o practică deontologică.
Noi am avut la un moment dat o întrebare din partea Casei Naționale dacă din punct de vedere deontologic este corect și, sigur, poziția noastră a fost fermă: nu este corect să refolosim dispozitive medicale de la cadavre sau din alte surse”, a declarat președintelui Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.
Întrebat de ce crede că le-a adresat Casa Națională de Sănătate această întrebare, medicul a spus că nu ştie.
„Noi nu am putut să aflăm mai multe lucruri. Probabil era într-un context similar. Nu ni s-au oferit informații, a fost numai pur și simplu cererea unei opinii.
(…) până acum nu am mai avut reclamații (cu privire la astfel de practici – n.r.). Cred că este ceva care depăşeşte imaginația noastră. Nu ne puteam închipui că acest lucru s-ar putea întâmpla”, susţine dr. Coriu.
Cât despre medicii găsiți vinovați de astfel de practici, „clar li se va ridica dreptul de liberă practică.
Înțeleg că deja procuratura a dat o dispoziție în acest sens la unul din medici. La restul urmează să vedem rezultatele finale ale anchetei”, a completat şeful CMR.