Sari la conținut

Atenție! Bacteriile orale cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Nu-ți place să te speli pe dinți? Atenție, deoarece este posibil să aveți un risc potențial de boli de inimă, care reprezintă mai mult de o treime din toate decesele de pe glob.

Cercetătorii dintr-un nou studiu spun că bacteriile prezente în bolile gingiilor pot călători în tot corpul, declanșând inflamația în vasele inimii și infecția valvelor cardiace. Boala coronariană este cauzată de acumularea plăcii în peretele arterelor care furnizează sânge către inimă.

Placa, formată din depozite de colesterol, face ca interiorul arterelor să se îngusteze în timp, ceea ce duce la un flux mai mic de sânge și oxigen. Este cauza majoră a atacurilor de cord și a stopului cardiac. 

Atenție! Bacteriile orale cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

O cohortă elvețiană bazată pe populație, CoLaus|PsyCoLaus a efectuat un studiu, care a recomandat medicilor să verifice pentru alți factori potențiali de risc pentru a-i identifica pe cei cu risc de boli de inimă. Ar putea însemna, de asemenea, că terapiile pentru bacteria orală Fusobacterium nucleatum pot minimiza riscul de boli de inimă.

„Deși s-au făcut progrese enorme în înțelegerea modului în care se dezvoltă boala coronariană, înțelegerea noastră a modului în care contribuie infecțiile, inflamația și factorii de risc genetici este încă incompletă”, spune autorul principal, Flavia Hodel.

„Am vrut să contribuim la completarea unor lacune în înțelegerea noastră despre bolile coronariene, luând o privire mai cuprinzătoare asupra rolului infecțiilor”.

Bacteriile care cauzează gingivita și parodontoza călătoresc și în vasele de sânge din alte părți ale corpului, unde provoacă inflamarea și deteriorarea vaselor de sânge; pot urma cheaguri de sânge mici, atac de cord și accident vascular cerebral.

Studiul a fost realizat prin analizarea informațiilor genetice, a datelor de sănătate și a probelor de sânge de la 3.459 de participanți, dintre care aproximativ 6% au suferit un atac de cord sau un alt eveniment cardiovascular dăunător în perioada de urmărire de 12 ani.

Echipa a testat probele de sânge ale participanților pentru anticorpi împotriva a 15 viruși diferiți, șase bacterii și un parazit. Studiul a constatat că anticorpii împotriva F. nucleatum, un semn al infecției anterioare sau actuale de către bacterie, au fost legați de un risc ușor crescut de evenimente cardiovasculare.

„F. nucleatum ar putea contribui la riscul cardiovascular prin creșterea inflamației sistemice din cauza prezenței bacteriene în gură sau prin colonizarea directă a pereților arteriali sau a plăcii care căptușesc pereții arteriali”, a spus Hodel.

„Studiul nostru se adaugă la dovezile tot mai mari că inflamația declanșată de infecții poate contribui la dezvoltarea bolilor coronariene și poate crește riscul unui atac de cord”, conchide autorul principal Jacques Fellay, profesor la School of Life Sciences, EPFL și șef. al Precision Medicine Unit at Lausanne University Hospital și University of Lausanne, Elveția.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel