Sari la conținut

Val de cutremure în această zonă din România! Ce trebuie să știi ca să fii în siguranță

Trei cutremure au avut loc luni după-amiază, în județul Gorj, în apropiere de Târgu Jiu, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Primul seism a avut loc la ora locală 16:58, în Oltenia, judeţul Gorj, conform INFP.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 16,5 kilometri şi a fost localizat la 102 km sud-vest de Sibiu, 107 km nord-vest de Craiova şi 137 km vest de Piteşti.

Inițial INFP anunțase că s-a produs la o adâncime de 15 km.

Seismul din Gorj a avut trei replici

Cutremurul produs luni, 13 februarie, lângă Târgu Jiu, a avut două replici. Prima a avut loc după 15 minute, la ora 17:13. Avut magnitudinea de 2,4 pe Richter și s-a produs la adâncimea de 12,4 km.

Cutremurul s-a produs la 103km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 138km V de Pitesti, 165km E de Timisoara, 180km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 197km V de Brasov, 217km E de Belgrade, 221km E de Zemun, 225km V de Ploiesti.

La 17:21 a avut loc o nouă replică, mai puternică, cu magnitudinea 2,8, produsă la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 109km SV de Sibiu, 111km NV de Craiova, 146km V de Pitesti, 157km SE de Timisoara, 176km SE de Arad, 181km S de Cluj-Napoca, 206km V de Brasov, 208km E de Belgrade, 213km E de Zemun, 225km NE de Nis”, a transmis INFP.

Magnitudinea celei de-a doua replici a fost revizuită în scădere de INFP de la 3,0 la 2,8.

A treia replică de 3,4 s-a produs la 17:50:16 în județul Gorj, la adâncimea de 8.2 km.

„Până în acest moment nu avem solicitări prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. Preventiv, s-a dispus că echipajele să meargă în teren pentru misiuni de recunoaștere/patrulare pentru identificarea eventualelor probleme”, a transmis ISU Gorj.

În Motru, oamenii s-au speriat și au ieșit afară din case. Oamenii din Târgu Jiu spun că au simțit cutremurul, iar tencuiala de pe unele imobile a început să se desprindă.

”S-a mișcat casa cu totul. M-am speriat îngrozitor”, a declarat o femeie din cartierul Bârsești pentru Gorjeanul.

Cutremurul s-a simțit și la Rovinari și în majoritatea localităților din Gorj. Conform sursei citate, în oraș, tencuială și cărămizi s-au desprins de pe unele clădiri.

„Au căzut obiectele din bibliotecă. Totul s-a zgâlțâit”, a spus un locatar.

Cutremur și în Vrancea, luni dimineață

Primul seism al zilei de luni, 13 februarie, a avut loc la ora 04:33:01, în Vrancea și a avut magnitudinea 2,9. Acesta a avut loc la adâncimea de 139.1 km, conform INFP.

Cutremurul s-a produs la 80km E de Brasov, 96km NE de Ploiesti, 98km S de Bacau, 113km V de Galati, 115km NV de Braila, 147km N de Bucuresti, 168km NE de Pitesti, 178km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 212km N de Ruse.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

  • Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • Peveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
    dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
    nu alergați în stradă.
  • Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

În metrou păstrați-vă calmul și ascultați recomandările personalului trenului. Dacă vă aflați într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică etc.) stați calm, nu alergați către ieșire pentru că îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel