Sari la conținut

Mihaela Bilic: ce înseamnă un gram de sare și cum ne afectează sănătatea?

reducerea consumului de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se întâmplă dacă reducem cantitatea de sare

Sarea, cunoscută și sub numele de clorură de sodiu, conține aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Aromează alimentele și este folosit ca liant și stabilizator. Este, de asemenea, un conservant alimentar, deoarece bacteriile nu se pot dezvolta în prezența unei cantități mari de sare.

Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale.

Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu zilnic pentru aceste funcții vitale. Dar prea mult sodiu în dietă poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca pierderi de calciu, dintre care unele pot fi extrase din oase.

Majoritatea oamenilor consumă cel puțin 1,5 lingurițe de sare pe zi, sau aproximativ 3400 mg de sodiu, care conține mult mai mult decât are nevoie organismul nostru.

Sodiul nu este, în general, un nutrient pe care trebuie să-l cauți; te găsește. Aproape orice aliment neprocesat, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, carnea și produsele lactate au un conținut scăzut de sodiu. Cea mai mare parte a sării din dietele noastre provine din alimente preparate comercial, nu din sare adăugată la gătit acasă sau chiar din sare adăugată la masă înainte de a mânca.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, primele 10 surse de sodiu din dietele noastre includ: pâine/ chifle; pizza; sandvișuri; mezeluri; supe; burritos, tacos; gustări sărate (chips-uri, floricele de porumb, covrigei, biscuiți); pui; brânză; ouă, omlete.

Nutriționista Mihaela Bilic ne explică ce înseamnă un gram de sare și la ce ar trebui să fim atenți.

„Ce înseamnă un gram de sare?🤔

Cum spune și povestea, iubirea maximă e ca sarea în bucate. Fără sare mâncarea nu are gust. Dar și prea multă sare dăunează grav sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 g sare/zi, adică o linguriță. Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sarea avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut.

Iată ce înseamnă 1 g de sare:

-2 felii pastramă
-5 felii salam de Sibiu
-1,5 felii șuncă de Praga
-1 crenvurșt
-2 felii de somon afumat

Tot 1 g de sare avem în 3 felii de pâine, 8-9 măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan.

La cat de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă!”, a explicat nutriționista Mihaela Bilic.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel