Din cuprinsul articolului
Durerea lombară este printre cele mai frecvente tipuri de dureri, care pot rezulta fie dintr-o leziune a mușchilor, fie din alte probleme legate de oase și mușchi.
De cele mai multe ori, oamenii se simt bine cu ajutorul odihnei sau a unor exerciții de fizioterapie și medicamente. Cu toate acestea, mulți trebuie să fie supuși unei intervenții chirurgicale pentru a corecta boala.
Cum apare durerea lombară (de șale)
Potrivit medicilor, durerea de spate variază de la ușoară la severă, în funcție de cauză. În multe cazuri, este atât de intens încât o persoană nu este capabilă nici să stea, să meargă, să doarmă sau chiar să facă activități de zi cu zi fără ajutor.
Harvard Health spune că 4-5 persoane suferă de dureri de spate la un moment dat în viața lor și este, de asemenea, unul dintre cele mai comune motive pentru care oamenii vizitează medicii din întreaga lume.
Câțiva factori de risc pentru durerile de spate includ:
- Vârstă: Medicii spun că majoritatea persoanelor cu vârsta peste 30 de ani se plâng de durerile de spate, deoarece țesutul moale și cauciucat de disc care amortizează coloana începe să se ofilească. Are ca rezultat rigiditate, durere și disconfort în orice moment.
- Greutate: Majoritatea persoanelor supraponderale sau obeze poartă greutate în plus în jurul spatelui și suferă de durere. Greutatea în exces pune o presiune mare asupra articulațiilor spatelui.
- Stil de viață: Persoanele care fumează și beau în exces prezintă un risc mai mare de dureri de spate.
- Probleme structurale: Durerea de spate severă poate rezulta din afecțiuni, cum ar fi scolioza, care modifică alinierea coloanei vertebrale.
- Sănătate mentală: Durerile de spate pot fi, de asemenea, un rezultat al stresului cronic, depresiei și problemelor de anxietate.
Semne si simptome
Durerea de spate apare brusc și apoi devine constantă. Uneori, există zone specifice ale spatelui care durează foarte mult, sau de multe ori, anumite poziții sunt dureroase.
Unele dintre simptomele durerii de spate includ:
- Rigiditatea vă poate restricționa mișcarea și capacitatea de a vă îndrepta spatele. Devine dificil să te ridici dintr-o poziție așezată și poate fi necesar să mergi sau să te întinzi pentru a te relaxa.
- Problemele de postură sunt foarte frecvente în rândul persoanelor care suferă de probleme de spate. Oamenilor le este extrem de greu să stea drept și pot forma o poziție strâmbă sau îndoită cu trunchiul în lateral.
- Spasmele musculare îți contractă spatele provocând dureri extreme și îngreunând uneori să stai în picioare, să stai sau chiar să mergi.
Ce cauzează durerea lombară
Medicii cred că durerea de spate poate fi rezultatul câtorva răni, afecțiuni și chiar boli, care includ:
- Entorsele: Se spune că acestea sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de spate, deoarece puteți răni mușchii, tendoanele sau ligamentele ridicând ceva prea greu sau în siguranță.
- Fracturi: Oasele coloanei vertebrale se pot rupe în timpul unui accident, cum ar fi un accident de mașină sau o cădere.
- Probleme cu discul: Pe măsură ce îmbătrânești, discurile încep să se aplatizeze și să ofere mai puțină protecție.
- Probleme structurale: O afecțiune numită stenoză spinală este cauzată atunci când coloana vertebrală este prea îngustă pentru măduva spinării. Ceva care ciupește măduva spinării poate provoca dureri severe ale nervului sciatic și dureri de spate.
- Artrită: Osteoartrita este printre cele mai comune tipuri de artrită care provoacă dureri extreme de spate.
Cum să tratezi durerile de spate
Medicii cred că, în timp ce durerea lombară se poate ameliora cu odihnă, schimbări ale stilului de viață și terapie caldă și rece. Este foarte important să rămâneți activ, ceea ce ajută la creșterea fluxului de sânge în zonă și vă ajută să vă vindecați.
Alte tratamente pentru durerea lombară includ:
- Medicamente: Medicul îți poate recomanda analgezice pentru a-ți calma durerile de spate.
- Kinetoterapie: Terapie, care include anumite exerciții care pot întări mușchii astfel încât să-ți poată susține coloana vertebrală. De asemenea, ajută la îmbunătățirea flexibilității și vă ajută să evitați o altă rănire.
- Injecții: De multe ori, medicii injectează medicamente cu steroizi în zona care provoacă dureri extreme care ajută și la reducerea inflamației.
- Chirurgie: Multe leziuni și afecțiuni necesită reparații chirurgicale.