Sari la conținut

Privitul la lumânare timp de 10 minute te scapă de stres. Un imunolog explică care e tactica

doliu
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Privitul la lumânare timp de 10 minute te scapă de stres.  Partea întunecată a ritmului nostru de viață din ce în ce mai frenetic este cantitatea excesivă de stres la care ne supunem. Și pensionarii se plâng de faptul că au prea multe de făcut.

Medicii spun că în aceste condiţii stresul poate ucide. Totodată specialiştii spun că există şi metode de a combate eficient stresul, privitul la lumânare timp de 10 minute pe zi. Un imunolog renumit explică care e tactica.

Nu doar vremea rece scade sistemul imunitar. Ei bine, potrivit experților, fiecare moment de tensiune și stres prin care trecem ne dăunează sistemului nostru imunitar. Așadar, menținerea echilibrului cortizolului este esențială pentru sănătate.

Atenție! Cortizolul ridicat implicat în stresul cronic se corelează, de asemenea, cu creșterea apetitului și creșterea în greutate

Sistemul imunitar cedează în fața stresului

Sistemul nostru imunitar este în mod constant atacat și, de cele mai multe ori, rămânem sănătoși pentru că trilioanele de celule din interiorul corpului sunt mereu la lucru pentru a ne menține în siguranță.

Dar atunci când corpul nostru întâlnește prea multe substanțe chimice – și asta include hormonii eliberați în perioadele de stres excesiv – sistemul nostru de apărare, care este destul de puternic, poate ceda dacă este supus unei presiuni prea mari, iar această disfuncționalitate duce la o inflamație prelungită.

Bacteriile, toxinele, traumele, chiar și temperaturi extreme, lezează țesuturile, iar inflamația este crucială în declanșarea procesului prin care organismul se protejează și se vindecă. Însă, în unele situații, inflamația durează prea mult și poate duce la deteriorarea ADN-ului, deoarece prea multe celule de apărare (globule albe) ascultă apelul organismului și se alătură luptei.

Uneori, aceste celule ne atacă propriile organe sau țesuturi și celule altfel sănătoase. Aceste atacuri îmbătrânesc țesuturile noastre, erodându-ne sănătatea generală și pot duce, în unele cazuri, la afecțiuni autoimune, cum ar fi boala celiacă sau scleroza multiplă. Cercetătorii numesc această reacție „inflammaging” (inflamație plus îmbătrânire).

 

STRESUL și PROCESUL DE ÎMBĂTRÂNIRE

Atunci când ești stresat, corpul tău produce cortizolul, hormonul stresului. În scurte reprize, cortizolul limitează inflamația. Cu toate acestea, dacă ești stresat în mod continuu și dezvolți niveluri ridicate de cortizol, corpul tău se adaptează la nivelul ridicat al acestui hormon și, în cele din urmă, duce la o creștere a inflamației – și astfel, la inflamare. Acest lucru vă scade capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.

În doar 30 de minute, gândurile anxioase îți pot slăbi răspunsul imunitar. Cortizolul ridicat implicat în stresul cronic se corelează, de asemenea, cu creșterea apetitului și creșterea în greutate. Acesta poate duce la îmbuibarea cu gustări nesănătoase sau la consumul excesiv de alcool, ambele putând provoca deficiențe nutriționale și o slăbire și mai mare a sistemului imunitar. De aceea, menținerea echilibrului cortizolului este esențială pentru sănătate, potrivit Daily Mail.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel