Sari la conținut

Avertismentul fără precedent a unui medic despre această dietă populară: „Duce la moarte subită! Este una dintre cele mai nesănătoase!” Dacă ai aceste probleme de sănătate, este OBLIGATORIU să eviți dieta!

post intermitent
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Postul intermitent

Luna ianuarie este dedicată dietelor, multe persoane dorind să scape de kilogramele acumulate de sărbători. Cu toate acestea, medicii atrag un semnal de alarmă cu privire la anumite diete populare.

Multe diete se concentrează pe ce să mănânci, dar postul intermitent se referă la momentul în care mănânci.

Postul intermitent este o perioadă predeterminată în care o persoană nu mănâncă intenționat alimente. De la un post de 12 ore la un post alternativ, multe tipuri de diete de post intermitent devin din ce în ce mai populare. Profesioniștii din domeniul sănătății susțin că postul intermitent nu este neapărat periculos, dar mulți sunt, de asemenea, de acord că postul intermitent nu este sigur pentru toată lumea.

Medicul Anca Hâncu: postul intermitent duce la tulburări de metabolism

Medicul Anca Hâncu susține, de exemplu, că postul intermitent este o practică deloc sănătoasă, în special pentru persoanele de peste 40 de ani. Potrivit acestuia, dieta este ”una dintre cele mai nesănătoase”, deoarece duce la „tulburări de metabolism, creșterea colesterolului și a tensiunii și poate duce la moarte prematură sau subită”.

„Va activa foarte mult senzația de foame, crescând un hormon al foamei, duce la tulburări de comportament alimentar. Principalul pericol e foamea extremă.

Această dietă poate produce scădere rapidă în greutate, dar pe termen lung nu e sustenabilă. Oamenii restricționează alimentația într-o anumită perioadă, dar mănâncă ce vor ei, mănâncă alimente care nutrițional nu sunt valoroase.

Echilibrul dintre cantitate și calitate e foarte important. Cel mai bun model alimentar este – trei mese pe zi plus două gustări, putem mânca mai puțin la o masă. Oricine dorește să scadă în greutate trebuie să urmeze regula timpului, să scazi un kilogram de săptămână”, a declarat medicul la Digi24.

Lipsa datelor științifice

Gândul din spatele postului intermitent este că, după ce organismul este epuizat de carbohidrați, începe să ardă grăsimile. Acest lucru începe să apară în aproximativ 12 până la 24 de ore după foame.

Prin urmare, înfometarea corpului de alimente timp de 12 până la 24 de ore va duce potențial la pierderea în greutate, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre studiile efectuate pe această temă au fost efectuate pe animale pe o perioadă scurtă și au măsurat nivelurile de glucoză mai degrabă decât rezultatele pe termen lung asupra sănătății.

Da, este posibil să pierzi calorii, grăsimi și greutate din această dietă populară. Cu toate acestea, este, de asemenea, posibil să câștigi rapid în greutate înapoi, să dezvolți rezerve de energie scăzute, ceea ce poate duce la o dispoziție depresivă, să ai probleme cu somnul și chiar să dezvolte leziuni ale organelor dacă postul este extrem.

 Persoanele care ar trebui să evite postul intermitent:

Evita postul intermitent daca ai nevoi calorice mai mari.

Persoanele subponderale, care se confruntă cu creșterea în greutate, sub 18 ani, însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să încerce o dietă de post intermitent, deoarece au nevoie zilnic de suficiente calorii pentru o dezvoltare adecvată.

Evitați postul intermitent dacă sunteți în pericol pentru o tulburare de alimentație.

Postul intermitent are o asociere ridicată cu bulimia nervoasă și, ca urmare, persoanele care sunt susceptibile la o tulburare de alimentație nu ar trebui să urmeze nicio dietă asociată cu postul.

Factorii de risc pentru o tulburare de alimentație includ apariția unui membru al familiei cu o tulburare de alimentație, perfecționismul, impulsivitatea și instabilitatea dispoziției.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel