Compuşii care se găsesc în frunzele de măslin reduc presiunea sângelui şi nivelul colesterolul „rău”. Oleuropeina conţinută este un puternic agent antioxidant, care acţionează în acelaşi mod ca şi flavonidele ce se găsesc în anumite plante. Cele mai multe dintre cercetările care au avut ca subiect extractul din frunze de măslin s-au axat pe calităţile antivirale, antibacteriene şi antifungice ale acestuia.
Crește imunitatea
Oleuropeina este cea care stimulează activitatea sistemului imunitar, ajutând organismul să acţioneze împotriva a numeroase probleme de natură virală, cum ar fi, de exemplu, herpesul de toate tipurile (orale sau genitale), Zona Zoster ori varicela. Totodată, acidul eolinic din acest extract blochează dezvoltarea viruşilor. Aceleaşi calităţi antivirale îl recomandă şi în prevenirea apariţiei răcelilor şi a gripei.
Frunzele de măslin folosite la ceai au şi un efect diuretic, ceea ce poate ajuta persoanele care suferă de boli de rinichi. Mai mult decât atât, fiertura acţionează şi ca un antiinflamator cu putere medie, ceea ce poate fi de ajutor în tratarea bolilor artritice, cum ar fi guta.
Protejează inima
Produsul din frunze de măslin este indicat, datorită calităţilor antioxidante, şi persoanelor sănătoase, care fac mult sport, acestea fiind mai expuse distrugerii celulelor. Proprietăţile antioxidante sunt mai puternice decât ale ceaiului verde, însă au fost promovate mai puţin.
Extractul protejează pereţii vaselor de sânge şi s-a demonstrat că are efect în prevenirea bolilor coronariene ale inimii, dar şi în ateroscleroze. Cel mai bun exemplu în dovedirea acestor calităţi este populaţia din zona mediteraneană, care consumă multe măsline şi ulei din acestea, şi se poate lăuda cu cel mai mic procent de bolnavi de inimă şi cu cea mai ridicată speranţă de viaţă din Europa.
Recomandat în caz de infecţii
Compuşii din frunza de măslin sunt solubili în apă, aşa că vă puteţi bucura de calităţile acestora şi sub formă de ceai. De obicei, frunzele de măslin se fierb la foc mic pentru puţin timp, apoi se lasă să se infuzeze în apă fierbinte, după ce aţi acoperit vasul. Ceaiul e surprinzător de gustos, poate uşor amar pentru preferinţele unora, dar puteţi corecta această neplăcere cu o felie de lămâie sau cu puţin ghimbir.
În caz de răceli este recomandată tinctura din extract de frunze de măslin, care se foloseşte sub formă de cataplasme.
De asemenea, produsele cosmetice – creme, săpunuri sau loţiuni – pe bază de extract din frunze de măslin, ajută şi la tratarea acneei ori a altor afecţiuni ale pielii.
Previne cancerul
Extractul din frunze de măslin inhibă deteriorarea ADN-ului, primul pas în prevenirea apariției celulelor canceroase. Compușii din frunzele de măslin au capacitatea de a stopa creșterea și înmulțirea celulelor canceroase.