Sari la conținut

Tiroida îți poate afecta somnul? Simptome și semne de tulburări tiroidiene: atenție la mâncărimea pe timp de noapte

mancarime
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai bune remedii pentru pielea iritată și mâncărimi

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată în spatele gâtului, dar dimensiunea mică a acesteia este departe de a coincide cu funcțiile pe care le îndeplinește în organism.

Glanda secretă hormoni care ajută organismul să funcționeze corect împreună cu metabolismul. Ori de câte ori producția este afectată negativ, are ca rezultat o gamă largă de simptome care pot afecta greutatea corporală și chiar tiparele de somn.

O tulburare comună a tiroidei este hipotiroidismul, o afecțiune caracterizată prin niveluri insuficiente de hormon din organism pentru a-și susține nevoile. Hipertiroidismul, pe de altă parte, se referă la o stare în care există un exces de hormon în organism. Și pentru că simptomele sunt prea lente pentru a se manifesta, ele sunt adesea confundate cu stresul sau cu alte tulburări acute.

Cum sugerează tiparele de somn tulburările tiroidiene: semne și simptome

Simptome precum problemele de somn pot justifica necesitatea unor teste suplimentare dacă devin cronice ș,i după cum se dovedește, ambele tipuri de tulburări tiroidiene, hipertiroidismul și hipotiroidismul se pot suprapune cu tulburări de somn, cum ar fi insomnia, apneea obstructivă în somn sau sindromul picioarelor neliniştite.

Citiți mai departe pentru a afla simptomele hipertiroidismului:

  • Iritabilitate
  • Dificultate la somn
  • Nervozitate
  • Excitare constantă
  • Nevoia frecventă de a urina
  • Transpirații nocturne

Tiroida îți poate afecta somnul

Hipotiroidismul, pe de altă parte, se poate manifesta în următoarele moduri:

  • Dificultate de a tolera frigul noaptea
  • Dureri musculare
  • Dureri articulare care perturbă somnul

Mâncărimea pe timp de noapte, pe de altă parte, este comună atât pentru tiroida subactivă, cât și pentru cea hiperactivă.

Și este mai probabil să apară pe zonele de piele solzoase și vizibil uscate din cauza unei scăderi a secreției glandelor ecrine. În plus, deoarece glanda tiroidă are atât de multe funcții, nivelurile sale pot fluctua de-a lungul zilei. Iar atunci când provoacă oboseală în timpul zilei și somn prost, este un semnal roșu al unei tulburări.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel