Din cuprinsul articolului
Simptome BURNOUT: Persoanele MAI predispuse la epuizare. Explicațiile specialiștilor.
Persoanele cu trăsături perfecționiste sunt mai susceptibile la epuizare, iar acest lucru nu se datorează doar stresului legat de muncă, a arătat un nou studiu.
Potrivit expertului în sănătate mintală și autorul principal, profesorul Gordon Parker, unele instrumente convenționale folosite pentru a diagnostica epuizarea se concentrează pe stresul legat de muncă, cu toate acestea, impactul este mult mai extins.
Perfecționiștii sunt mai predispuși la epuizare
Descoperirile studiului sugerează că oamenii care tind să fie perfecționiști sunt mai susceptibili de a se confrunta cu epuizare din cauza propriilor „standarde implacabile”.
„Majoritatea oamenilor cred că burnout-ul este o problemă de muncă. De fapt, am constatat că stresul experimentat la locul de muncă sau acasă poate pune roțile burnout-ului în mișcare. Analizele noastre au indicat că burnout-ul se poate dezvolta și ca urmare a trăsăturilor de personalitate de predispoziție, în special a perfecționismului. ”, a spus profesorul Parker.
„Oamenii cu trăsături perfecționiste sunt, de obicei, lucrători excelenți, deoarece sunt extrem de încredere și de conștiincioși. Cu toate acestea, sunt, de asemenea, predispuși la epuizare, deoarece stabilesc standarde nerealiste și neobosite pentru propria lor performanță, care în cele din urmă sunt imposibil de respectat”, a mai adăugat acesta.
Burnout-ul este larg răspândit în rândul celor cu performanțe mari la locul de muncă – dar devine din ce în ce mai răspândit în viața personală.
Burnout NU e doar o epuizare profesională
Experții sugerează că simptomele de epuizare includ epuizare constantă, amorțeală emoțională și confuzie la domiciliu sau la serviciu, în contrast cu oboseala obișnuită.
„Majoritatea oamenilor consideră că epuizarea este o oboseală extremă, dar în studiile noastre, am descoperit că simptomele sunt mult mai ample”, a spus profesorul Parker.
„Oamenii care se luptă cu burnout suferă, de asemenea, de disfuncții cognitive, uneori cunoscute sub denumirea de „ceață a creierului” și deconectare de la prieteni și familie, precum și de performanța redusă mai frecvent recunoscută la locul de muncă și sarcinile din casă”, a adăugat el.
Simptome ale sindromului burnout
În stadiul incipient, afecțiunea se manifestă prin cefalee, oboseală și sensibilitate emoțională. În cazuri grave, aceasta poate provoca simptome severe:
- dificultăți de concentrare
- scăderea capacității de a rezolva probleme
- oboseală permanentă
- lipsa energiei și a motivației
- sensibilitate
- retragere în sine
- furie
- agresivitate
- pierderea sensului
- stimă de sine scăzută
- tulburări ale somnului
- dureri de cap
- dureri de stomac
- izolare socială
- consumul de alcool și/sau droguri