Sari la conținut

Remediu rapid pentru arsurile la stomac. Îl ai și tu în bucătărie și își face efectul în câteva minute

Colita este o inflamație a colonului. Care sunt cauzele?
Sursa foto: pixabay
Unele infecții bacteriene sau virale pot declanșa colita.

Leacuri arsuri stomac. Arsurile la stomac sunt provocate de o tulburare stomacală numită reflux gastro-esofagian. Cantitatea de acid din stomac creşte atât de mult, încât ajunge să urce spre esofag, iar persoana afectată simte dureri în capul pieptului.

Un truc pe care oamenii îl folosesc contra arsurilor la stomac aduce în prim plan bicarbonatul de sodiu. Persoanele care acuză arsuri la stomac apelează la acest remediu.

Bicarbonatul de sodiu calmează arsurile la stomac în câteva minute

În mai puțin de 30 de minute poți scăpa arsurile la stomac, acest lucru fără a mai apela la pastile. Este nevoie doar de ingredientul minune, care cu siguranță se află și la tine în bucătărie. Nu mai este un secret pentru nimeni că, bicarbonatul de sodiu reprezintă un produs alimentar care poate fi utilizat în foarte multe situații. Fie că vorbim de preparate culinare, treburi casnice, trucuri de beauty sau remedii naturiste, beneficiile bicarbonatului de sodiu sunt de necontestat.

Alimentele carbogazoase, dulciurile și grăsimile consumate în exces duc spre favorizarea arsurilor la stomac. Pentru a scăpa de numeroasele pastile este momentul să apelezi la banalul bicarbonat de sodiu.

Conform medicilor, bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea digestivă prin reglarea PH-ului de neutralizare a substanței acide. Așa că, tot ceea ce trebuie să facem este să punem o linguriță de bicarbonat într-un pahar mare de apă atunci când simțim orice fel de disconfort la nivelul stomacului.

După ce amestecăm timp de câteva secunde pentru ca bicarbonatul să se dizolve, se bea tot conținutul paharului treptat, înghițitură cu înghițitură. Efectul acestui amestec va fi vizibil în cel mai scurt timp, chiar în aproximativ 30 de minute.

Alte remedii naturale

  • Ceaiurile de plante. În sustinerea tratamentului cu pastile pentru arsuri la stomac sunt deosebit de eficiente ceaiurile de mușețel, gălbenele, fenicul, coriandru, chimen și anason. Acestea calmează iritația și inflamația, reduc spasmele stomacale și aciditatea gastrică și îmbunătățesc digestia.
  • Lemnul-dulce. Pulberea obținută din rădăcina de lemn dulce combate rapid aciditatea gastrică, are acţiune antiinflamatoare şi ajută la refacerea mucoasei gastrice. Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei, însă nu mai mult de trei luni consecutive.
  • Sucul de varză. Sucul obținut din varză crudă are efect cicatrizant și alcalinizant asupra mucoasei stomacului și este indicat inclusiv în cazul în care s-a instalat ulcerul. Este de preferat a fi consumat imediat după preparare, în caz contrar acesta oxidând. Cu aceeași eficiență, dar mai greu de obținut în mod natural, este gelul obținut din planta de aloe vera și apa de nucă de cocos.

Pastile pentru arsuri la stomac

Există o serie de pastile pentru arsuri la stomac care, însă, trebuie luate la recomandarea medicului. În această categorie intră medicamente pe bază de hidroxid de magneziu și carbonat de calciu, însă acestea sunt considerate antiacide clasice, avand doar calitatea de a neutraliza sucul gastric. Pentru scăderea cantității de acid gastric se recomandă medicamente pe bază de inhibitori de pompă de protoni și de receptori H2.

De evitat

Persoana care suferă de arsuri la stomac trebuie să se protejeze şi să nu facă abuz de cafea şi de condimente. De asemenea, usturoiul, ceapa, ardeiul iute, piperul irită stomacul sensibil şi pot accentua problemele, ajungându-se de la gastrită la ulcer.

Nu mâncaţi fructe cu un conţinut ridicat de pectine, cum ar fi merele. Dacă totuşi poftiţi la un măr, aveţi grijă să-l curăţaţi de coajă înainte de a-l consuma. Mestecaţi bine alimentele şi nu mâncaţi în grabă. De asemenea, nu lăsaţi pauze mari între mese. E de preferat ca într-o zi să aveţi trei mese principale şi două gustări, pentru ca stomacul să nu lucreze „în gol”. Beţi cel puţin opt pahare cu apă zilnic şi evitaţi cinele la ore târzii.

Când să mergi la medic

E indicat să mergeți la medic dacă disconfortul de la nivelul stomacului durează mai mult de câteva zile.

Este posibil ca medicul să vă întrebe despre simptome și să efectueze un examen fizic sau o ecografie. În unele cazuri, se face endoscopie, o procedură care permite medicului să vadă în interiorul stomacului cu ajutorul unui tub și o cameră mică, pentru a descoperi cauza.

Dacă se suspectează că motivul arsurilor la stomac e o infecție cu H. pylori, va fi nevoie de un test de respirație sau de o probă din scaun.

Ar trebui să solicitați ajutor medical imediat dacă aveți arsuri la stomace însoțite de alte simptome grave, inclusiv:

  • scaune de culoare neagră sau sânge în scaun;
  • dureri abdominale severe;
  • probleme de înghițire sau respirație;
  • vărsături severe sau vărsături de sânge;
  • slăbire inexplicabilă;
  • febră care însoțește durerea de stomac;
  • umflarea abdomenului;
  • îngălbenirea ochilor sau a pielii;
  • durere care interferează cu somnul.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel