Din cuprinsul articolului
Elizabeth Alexandra Mary Windsor, sau Regina Elisabeta a II-a cum este cunoscută de o lume întreagă, nu a fost doar una dintre cele mai iubite fețe regale din istoria umanității, dar a trăit și aproape 100 de ani într-o stare de sănătate excelentă.
Regina Elisabeta s-a născut pe 21 aprilie 1926 și a murit pe 8 septembrie 2022, la vârsta 96 de ani și patru luni. Vârsta înaintată e cu atât mai demnă de apreciat cu cât specialiștii atrag atenția că o femeie născută în 1926, de exemplu, avea doar 3,2% șanse de a ajunge 100 de ani.
Nu numai că regina Elisabeta a trăit mult – făcând-o cea mai longevivă monarh din istoria Angliei – dar era și remarcabil de sănătoasă. După ce soțul ei, Prințul Philip, a murit la vârsta de 99 de ani în 2021, regina însăși a suferit o serie de înfricoșări de sănătate, inclusiv o criză de Covid-19. Cu toate acestea, ea a fost suficient de bine pentru a o numi oficial pe Liz Truss ca prim-ministru nou ales cu doar două zile înainte de deces.
Cum a trăit regina Elisabeta atât de mult? Ei bine, genetica bună și șansa au avut rolul lor important, dar o mare parte din merit revine stilului ei de viață sănătos. Regina Elisabeta a avut niște obiceiuri renumite de sănătate.
Obiceiuri zilnice ale Reginei Elisabeta: 1. A luat mereu micul dejun
Micul dejun servit la 8:30 fix al Reginei Elisabeta a fost o prioritate de rutină. Un mic dejun sănătos a fost asociat cu o viață mai lungă, probabil datorită faptului că cei care mănâncă micul dejun au un risc mai scăzut de boli de inimă și diabet.
Alegerea zilnică a Reginei Elisabeta? Se pare că ceai cu biscuiți, urmat de un bol cu cereale.
2. A avut un animal de companie
Regina a fost devotată trupei sale de câini adorabili, în special corgis-ului ei. Cercetările au descoperit că deținerea de animale de companie vă poate îmbunătăți sănătatea prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea stresului, scăderea costurilor de îngrijire a sănătății (proprietarii de animale de companie vizitează medicul mai rar decât cei care nu au un animal), combaterea depresiei și reducerea riscului de obezitate, cancer și diabet.
Obiceiuri zilnice ale Reginei Elisabeta: 3. Călărie
Caii au fost o parte importantă în viața reginei Elisabeta încă de la o vârstă foarte fragedă, deoarece ea era o călăreață desăvârșită. De fapt, iubea atât de mult caii încât i-a oferit chiar fiului ei, Prințul Charles, o iapă de pui în cadou de nuntă.
Călăria este distractivă, dar este și un exercițiu grozav, care ar fi putut contribui la mintea ei faimoasă. Exercițiile fizice regulate sunt punctul favorabil în reducerea declinului cognitiv asociat cu îmbătrânirea, conform unui studiu de frunte din 2022 despre Alzheimer.
4. Ora ceaiului
Regina Elisabeta își începea ziua cu o ceașcă de ceai Earl Grey. La fel ca mulți alți britanici, și-a luat ceaiul fără zahăr, dar cu puțin lapte. Băutul zilnic al unei căni de ceai susține sănătatea organelor, previne bolile cronice și ajută la repararea celulelor din organism. Ceaiul verde este extrem de apreciat în ceea ce privește sănătatea, dar ceaiul negru are și el o listă impresionantă de beneficii. Îți poate întări sistemul imunitar și poate reduce riscul de infecție – două beneficii legate cu siguranță de o viață mai lungă.
Obiceiuri zilnice ale Reginei Elisabeta: 5. Gustări, dar în porții mici
Sandvișuri cu gem erau servite în fiecare zi pentru ceaiul de după-amiază al lui Reginei Elisabeta. Aceste delicii, cunoscute sub denumirea de „bănuți de gem”, sunt pur și simplu gem întins pe pâine albă unsă cu unt și tăiate în cercuri fără crustă.
Nu este chiar cel mai sănătos tip de gustare, dar Regina i-a iubit. Iar experții în nutriție spun că cheia unui stil de viață sănătos nu este interzicerea tuturor deliciilor, ci în schimb să le răsfeți în porții sensibile.
Acest lucru a funcționat pentru Regina: motivul pentru care sandvișurile ei preferate au fost numite „bănuți” este pentru că fiecare sandviș are dimensiunea unui bănuț englezesc vechi, de aproximativ 2,50 cm în diametru!
6. Regina a râs mult
Regina Elisabeta era cunoscută pentru inteligența ei ascuțită și simțul umorului și a fost adesea fotografiată cu „gura până la urechi”. Prietenii apropiați și cunoștințele au împărtășit multe povești despre plăcerea ei de a face o glumă bună.
De exemplu, când un turist i-a spus că „seamănă mult cu Regina”, ea a replicat „Ei bine, asta este liniștitor!” Umorul este un medicament puternic pentru creier și corpul tău – stimulând starea de spirit, scăderea stresului, îmbunătățirea legăturilor sociale și, da, creșterea longevității.
Obiceiuri zilnice ale Reginei Elisabeta: 7. O relație de dragoste
Mai mult ca sigur că Prințul Philip și Regina Elisabeta au avut suișuri și coborâșuri ca orice cuplu, dar păreau a fi extrem de apropiați – la urma urmei, au fost căsătoriți de peste 70 de ani!
A fi într-un parteneriat fericit are beneficii pentru sănătate care merg dincolo de simpla dragoste. Numit „beneficiul căsătoriei”, cercetările au arătat că cuplurile stabile au mai multe șanse să își mențină o greutate sănătoasă, să facă exerciții fizice și să se bucure de o sănătate generală mai bună.
8. Familia apropiată și prietenii
A face parte dintr-o familie de rang înalt poate fi complicat. Dar, în ciuda provocărilor periodice, era clar că Regina Elisabeta avea un grup strâns de persoane dragi care erau acolo când avea nevoie de ele.
Unele cercetări au arătat că singurătatea și izolarea îți pot reduce durata de viață la fel de mult ca și fumatul, în timp ce un cerc social puternic adaugă ani vieții tale (să nu mai vorbim de adăugarea de viață acelor ani!).
Obiceiuri zilnice ale Reginei Elisabeta: 9. A iubit natura
Grădinaritul și plimbarea în aer liber erau două dintre hobby-urile preferate ale lui Reginei și a fost adesea fotografiată în mijlocul naturii.
Specialiștii spun că nu doar exercițiul îți îmbunătățește sănătatea. Pur și simplu a fi în aer liber, în natură, scade hormonii de stres, îți încetinește ritmul cardiac, reduce tensiunea arterială și crește sentimentul de siguranță și bunăstare, potrivit unui studiu despre „scăldarea în pădure”. În plus, păstrarea plantelor în interior, așa cum a făcut-o regina Elisabeta, îți îmbunătățește sănătatea mintală.
10. A avut un scop în viață
Regina Elisabeta și-a dedicat viața slujirii poporului Regatului Unit și al Commonwealth-ului. Îi plăcea meseria ei și asta s-a văzut! A fost faimoasă pentru „băile de mulțime” – turnee în care s-a conectat cu oameni din întreaga lume. Aceste pasiuni au jucat probabil un rol în longevitatea ei.
Oamenii cu pasiune s-au dovedit a fi mai optimiști și mai fericiți în general. Poate cea mai importantă lecție de sănătate și de viață pe care o putem lua din cei 96 de ani ai Reginei Elisabeta este importanța rezistenței – să ne ridicăm de jos când cădem și să încercăm în continuare, indiferent de motiv.
După cum spunea chiar Regina Elisabeta: „Când viața pare grea, cei curajoși nu se culcă și acceptă înfrângerea; în schimb, sunt cu atât mai hotărâți să lupte pentru un viitor mai bun.”