Din cuprinsul articolului
NU mai mânca aceast desert. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă. Ei au prezentat un tip de desert, consumat în mult în această perioadă, care ne pun silueta în pericol, devenind o adevărată bombă calorică.
Panettone este o adevărată bombă calorică: 700-800 calorii de porție
Panettone este un produs de panificație, similar cozonacului, specific bucătăriei italiene. În mod tradițional, acesta conține stafide și alte fructe confiate și se consumă în perioada sărbătorilor de Crăciun.
Este un desert tare bun, însă periculos pentru cei care se luptă cu kilogramele în plus. Are cele mai mari puteri calorice. De ce? Pentru că este bogat în unt, zahar, creme, ciocolată, fructe deshidratate sau confiate.
O felie de panettone umplut ajunge până la 700-800 calorii de porție
Panettone simplu conţine peste 350 de calorii pe 100 g, iar o felie de panettone umplut ajunge până la 700-800 calorii de porție. Situația este mult mai critică pentru cei care aleg panettone cu multă ciocolată sau cremă de vanilie, etc
Dar cine se mai gândeşte la calorii mai ales la masa de Crăciun? Mai jos vă lăsăm o rețetă de panettone.
Ingredientele pentru panettone sunt:
- 420 g faina
- 3 ouă
- 60 ml apa
- 60 ml lapte
- 1 pliculeț drojdie uscată
- 5 linguri unt
- 100 g zahăr
- coaja unei lămai
- coaja unei portocale
- 100 g stafide
- 50 g merișoare uscate
- esență de vanilie
- un praf sare
- 2 linguri coajă de portocală confiată
Mod de preparare:
Se pune laptele cu apa într-un castron și apoi se adaugă drojdia. Se lasă amestecul pentru cel mult 10 minute, pentru a devine spumos. Se adaugă apoi 4 linguri de făina și una de zahăr, se amestecă și acoperă recipientul cu un prosop de bucătărie.
Se bat ouăle cu zahărul rămas, esenta de vanilie, coaja de lămâie rasă și coaja de portocala rasă. Se adaugă apoi maiaua crescută, făina, untul la temperatura camerei, praful de sare și se frământa (la robot cca 10 minute, de mana cca 18-20 min).
După câteva minute de frămantat, se adaugă stafidele, merișoarele și coaja de portocală confiată.
Se răstoarnă aluatul pe blatul de lucru înfăinat și se frământă 1-2 minute. Se pune într-un castron încăpător, uns cu ulei in prealabil și unge-l cu ulei și deasupra. Acoperă recipientul cu folie și se dă la cald pentru 3-4 ore.
Se răstoarnă compoziția crescută din nou pe blatul de lucru, și se lucrează pentru 5-10 secunde cu făină. Se unge o formă de tort, una mai îngustă. Se unge partea de sus a compoziției cu puțin ulei sau unt topit, se acoperă cu folie și se dă iar la crescut pentru 3 ore, potrivit fanatik.ro.
Dupa ce a crescut, panettone se dă la cuptor la 180 grade pentru 40-45 de minute sau până trece testul scobitorii. Mai apoi, este gata de servit.