Din cuprinsul articolului
Turism religios: Crăciunul la mânăstire, o alegere potrivită pentru o vacanță de vis. Iată care sunt atuurile unei astfel de vacanțe în perioada Sărbătorilor.
Dacă vrei să petreci un Crăciun la mănăstire, ai această oportunitate în mai multe așezări bisericești din țară, care oferă cazare și mâncare turiștilor.
Iată câteva idei:
Bucovina
Un Crăciun la mănăstire vine cu siguranță cu o trăire aparte pentru cei care vor să trăiască această experiență.
Nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă ci pe întreg parcursul anului, în multe dintre mănăstirile din România, turiștii găsesc mereu o ușă deschisă pentru a înnopta precum și o masă caldă.
Cine a avut ocazia să aibă parte de o asemenea experiență cu siguranță își va dori să o repete.
Dacă vrei să petreci ziua Nașterii Domnului într-un loc aparte, cu în mod cert, într-una dintre mănăstirile Bucovinei este locul potrivit.
Marea majoritate a așezămintelor monahale de aici sunt mereu deschise pelerinilor inclusiv pentru cazare. Călugării care viețuiesc în mănăstirile din Bucovina te primesc cu blândețe la masa lor, dar și la rugăciune.
Putna, Sucevița, Voroneț, Agapia…
De altfel, daca vrei să guști cea mai delicioasă mâncare, cu siguranță la mănăstire o poți face. Se pune că preparată în cantități mari, cu suflet și curăție duhovnicească, hrana are un gust cu totul aparte aici.
Te poți bucura de un Crăciun la mănăstire încărcat de spiritualitate la Putna, Sucevița, Mănăstirea Agapia, Văratic sau Voroneț.
Peisajele sunt de vis, bucatele sunt delicioase, atmosfera este de poveste. Așadar, te-ai hotărât?
Și la mănăstirile din Ardeal găsești cazare
Ardealul este un alt leagăn al vieții monahale ortodoxe. Aici vei găsi numeroase mănăstiri diferențiate de cele din Moldova în primul rând prin arhitectură.
În Ardeal, multe dintre așezămintele monahale sunt construite în stil brâncovenesc. De altfel, cele din Moldova îmbină stilul bizantin, neoclasic, românesc și moldovenesc vechi.
Dacă vrei să te bucuri de acest Crăciun la mănăstire și pui degetul pe hartă în zona Ardealului poți alege:
Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus
Înconjurată de munți, aceasta este una dintre cele mai frumoase mănăstiri ale României. De altfel, este foarte mare, având totodată o capacitate generoasă de locuri de cazare.
Poți vizita în apropierea mănăstirii Izvorul Părintelui Arsenie Boca, sfânt al României care a viețuit în mănăstirea Brâncoveanu.
Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Rămeț a avut pusă piatra de temelie în 1377, fiind una dintre cele mai vechi din Transilvania. Locul are o istorie aparte care vă va captiva cu siguranță.
De altfel, așezământul are și un muzeu care amintește de trecutul zbuciumat al mănăstirii. Biserica acesteia a stat între anii 1926-1930 îngropată în mâl. Viața monahală de aici a fost pusă la încercare de-a lungul istoriei mănăstirii.
Dacă vrei să petreci sărbătorile la Râmet, în mod cert vei acea parte se buna primire a monahilor de aici.
De altfel, mănăstirea este înconjurată de numeroase pensiuni, astfel că vei găsi și alte variante de a înnopta în zonă.
Mănăstirea Nicula
Un adevărat punct spiritual aparte al Ardealului, mănăstirea Nicula, aflată la 50 de km de Cluj, te poartă spre o altă lume.
Monahii trăiesc în simplitatea credinței și își întâmpină pelerinii mereu cu o ușă deschisă. Cu siguranță un Crăciun la mănăstire la Nicula la fi unul demn de păstrat în cutia cu amintiri dragi sufletului.
Colindele cântate de călugări, dar și masa de sărbătoare fac din acea perioadă una cu totul specială, notează Puterea.ro.