Te trezești între orele 1 și 4? Medicii avertizează că ficatul dumneavoastră ar putea fi în pericol
Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) tinde să nu provoace rău în stadiile inițiale, dar consecințele pe termen lung ale bolii sunt departe de a fi benigne.
NAFLD descrie prezența celulelor grase în interiorul ficatului, care afectează majoritatea indivizilor în diferite grade. Problemele apar atunci când aceste celule adipoase împiedică organul să funcționeze corect, provocând acumularea de deșeuri toxice în organism. Cu cât este mai mare această leziune, cu atât este mai puțin probabil ca organul să se recupereze, ceea ce poate justifica un transplant de ficat în unele cazuri.
Tulburările de somn sunt o caracteristică bine-cunoscută a cicatricilor hepatice care poate afecta semnificativ calitatea vieții, potrivit jurnalului Nature and Science of Sleep.
Doctorul Brian Lun, specialist în medicină integrativă și funcțională și chiropractician cu sediul în Kansas City, sugerează să țineți cont de ora de trezire pentru a discerne dacă boala hepatică vă cauzează tulburări de somn.
Expertul a explicat: „De obicei, cea mai frecventă cauză a trezirii între 1 și 4 dimineața este o problemă cu ficatul.
Este posibil să aveți o inflamație hepatică sau o boală a ficatului gras, cunoscută și sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică.”
Potrivit Journal of Thoracic Disease, tulburările de somn afectează aproximativ 60 până la 80% dintre pacienții cu boală hepatică cronică.
Cele mai frecvente prezentări sunt insomnia, eficiența somnului redusă, somnolența în timpul zilei și sindromul picioarelor neliniştite.
„Când ficatul tău devine împovărat de grăsime acumulată, nu mai poate să-ți mulțumească și să detoxifice organismul în mod eficient”, a explicat doctorul Lun.
Deoarece toxinele nu pot fi neutralizate și îndepărtate în siguranță din organism, crește riscul de boli degenerative.
Boala ficatului gras coincide aproape întotdeauna cu rezistența la insulină și cu dezvoltarea diabetului de tip 2.”
Sugestia că boala hepatică provoacă ore specifice de trezire provine din ceasul corporal al medicinei chineze.
Doctorul Lan a adăugat: „Ritmul nostru circadian este „ceasul intern” maestru și asigură că toate organele noastre și sistemele biologice interne funcționează armonios împreună.
În perioada cuprinsă între unu și 3 dimineața, ficatul lucrează cel mai mult pentru a ne curăța și detoxifica corpul în timp ce dormim.
Așadar, dacă ficatul tău este lent și stagnează din cauza acumulării de grăsime în timpul curățării ficatului (1 și 4 dimineața), organismul va încerca să aloce mai multă energie pentru detoxifiere și va declanșa trezirea sistemului nervos.”
Trebuie remarcat, totuși, că ritmul circadian al unei persoane se poate schimba odată cu vârsta, făcând trezirile de dimineață mai frecvente la adulții în vârstă.
În această populație, există o tendință crescută de a se trezi de trei până la patru ori în fiecare noapte, potrivit Fundației pentru Somn.
Condiții precum nicturia, anxietatea și alte simptome ar putea fi cauze potențiale ale modificărilor de somn legate de vârstă.