Sari la conținut

Inflamațiile reprezintă sursa celor mai multe boli. Iată cum putem reduce inflamația din organism

Inflamațiile reprezintă sursa celor mai multe boli. Iată cum putem reduce inflamația din organism cu metode naturiste, fără efecte secundare.

Inflamația face parte din răspunsul imun inerent al organismului și nu este întotdeauna rea. Când este acută și nu este periculoasă, este apărarea naturală a organismului împotriva celulelor deteriorate, virușilor, bacteriilor etc.

Are scopul de a elimina acești invadatori dăunători sau străini și de a se vindeca singur. Fără inflamație, rănile s-ar deteriora și infecțiile ar putea fi mortale.

O definiție standard a inflamației: un răspuns local la leziuni celulare care este marcat de dilatare capilară, infiltrare leucocitară, roșeață, căldură și durere și care servește ca mecanism de inițiere a eliminării agenților nocivi și a țesutului deteriorat.

Aceasta este mai precis o definiție a inflamației acute, notează naturavindecatoare.ro.

Inflamația poate fi uneori confundată cu o infecție, dar cele două nu sunt la fel. Cu toate acestea, infecția poate provoca inflamație, deoarece infecția este cauzată de substanțe dăunătoare precum bacteriile sau ciupercile.

De fapt, inflamația este răspunsul organismului la infecție. În acest fel, inflamația este bună. Totuși, trebuie ținut cont că nu întotdeauna inflamația este bună pentru organism.

Sunt două tipuri foarte diferite de inflamație

Un tip este inflamația acută; cealaltă este cronică. În timp ce inflamația acută începe rapid și, în general, dispare în câteva zile, inflamația cronică poate dura luni sau ani, ca urmare a eșecului eliminării cauzei.

Poate fi benefică atunci când, de exemplu, genunchiul tău suferă o lovitură și țesuturile au nevoie de îngrijire și protecție.

Cu toate acestea, uneori, inflamația poate persista mai mult decât este necesar, provocând mai mult rău decât bine.

Care sunt simptomele de inflamație

Simptomele inflamației sunt diferite în funcție de faptul că reacția inflamatorie este acută sau cronică.

Inflamația acută apare adesea din cauza unei leziuni a corpului extern sau a pielii. Simptomele și semnele inflamației acute (care sunt de obicei pe piele) includ:
– durere
– roşeaţă
– umflătură
– imobilitate
– căldură (zona afectată se poate simți caldă la atingere)

Dacă inflamația acută are loc adânc în interiorul corpului, cum ar fi într-un organ intern, doar unele dintre aceste semne pot fi vizibile.

De exemplu, unele organe interne, cum ar fi plămânii, nu au terminații nervoase senzoriale în apropiere, așa că este posibil să nu existe durere, chiar dacă poate fi prezentă inflamația plămânilor.

Unele simptome și semne de inflamație cronică includ:
– oboseală
– afte bucale
– dureri în piept
– durere abdominală
– febră
– eczemă
– dureri articulare.

Inflamația cronică poate afecta orice organ. Exemple de organe inflamate includ: umflarea și pierderea funcției vaselor de sânge (vasculită ), mărirea și pierderea funcției rinichilor (lupus eritematos sistemic numit și LES), umflarea și pierderea funcției mușchilor (dermatomiozită juvenilă).

Ce alimente pot provoca inflamații

Potrivit Fundației pentru artrită, acestea sunt câteva dintre principalele alimente inflamatorii sau ingrediente alimentare care pot provoca inflamații în organism:

Zahăr: Fiți atenți când citiți etichetele ingredientelor, deoarece zahărul vă poate distruge într-adevăr corpul și poartă multe denumiri, inclusiv zaharoză și fructoză,

– Grăsimi saturate proaste, cum ar fi grăsimile trans: se găsesc în alimentele fast-food și alte produse prăjite, gustări procesate, produse congelate pentru micul dejun, prăjituri, gogoși, biscuiți și majoritatea margarinelor.

De asemenea, este bine să stăm departe și de alimentele care conțin ulei parțial hidrogenat.

– Uleiuri și produse bogate în omega 6: acizii grași Omega-6 sunt importanți pentru organism cu moderație, dar se știe că în exces determină organismul să producă substanțe chimice proinflamatorii.

Acizii grași Omega-6 se găsesc în uleiuri de porumb, șofran, floarea soarelui, soia, arahide și legume. Se găsesc și în maioneză și în multe sosuri de salată.

– Carbohidrați rafinați/produse din făină albă: Produsele alimentare obișnuite, cum ar fi pâinea, chiflele, biscuiții și cerealele constau adesea în principal din carbohidrați rafinați, care sunt lipsiți de nutrienți și sunt alimente cu indice glicemic ridicat.

Totodată, trebuie menționat că alimentele cu indice glicemic ridicat pot declanșa inflamația.

– MSG (glutamat monosodic): Acest aditiv alimentar controversat se găsește adesea în mâncărurile asiatice preparate, fast-food-urile, sosul de soia, supele preparate, sosurile pentru salate și carnea procesata.

MSG poate declanșa două căi importante de inflamație cronică și poate avea un impact negativ asupra sănătății ficatului.

– Gluten:  Persoanele cu boala celiacă trebuie neaparat sa evite glutenul. Persoanele cu intoleranță la gluten pot descoperi că au reacții autoimune și niveluri crescute de inflamație atunci când consumă alimente cu gluten.

Cazeina: Unii oameni cu probleme inflamatorii, cum ar fi artrita, găsesc o îmbunătățire a simptomelor atunci când evită cazeina, care se găsește în produsele lactate.

Aspartam:  Aspartamul este unul dintre câțiva îndulcitori artificiali înfricoșători.

După cum subliniază Fundația pentru artrită, dacă sunteți sensibil la o substanță chimică, cum ar fi aspartamul, sistemul dumneavoastră imunitar poate reacționa la această „substanță străină” atacând substanța chimică, care apoi provoacă un răspuns inflamator.

Alcool: Alcoolul este o povară pentru ficat. Consumul excesiv de alcool este îngrozitor pentru

ficat, deoarece nu numai că slăbește funcția ficatului, dar perturbă și alte interacțiuni cu numeroase organe și poate provoca inflamații.

Pentru a reduce inflamația, cel mai bine este să nu consumați alcool sau doar să faceți acest lucru cu moderație (și să faceți alegeri mai sănătoase).

Cum putem reduce inflamația

Ca parte a unei diete antiinflamatoare, veți dori să evitați alimentele problematice care provoacă inflamație, asigurându-vă totodată că dieta dumneavoastră este încărcată cu alimente antiinflamatoare.

Aceste alimente antiinflamatoare sunt bogate în antioxidanți, care ajută la reducerea daunelor cauzate de inflamație.

Dieta mediteraneană este un exemplu excelent de plan alimentar care conține multe alimente antiinflamatoare și s-a dovedit că scade nivelul de colesterol LDL „rău”, în același timp, scade riscul de boli de inimă, boala Parkinson, boala Alzheimer și cancer.

Dieta antiiflamatoare

O dietă antiinflamatoare conține:

Legume:  minim 4 – 5 porții pe zi de sfeclă, morcovi, legume crucifere (broccoli, varză, conopidă și varză), legume cu frunze verzi (varză, spanac), ceapă, mazăre, salată verde, fructe de mare și dovlecei.

Fructe:  3 – 4 porții pe zi de fructe sănătoase precum mere, mure, afine, cireșe, nectarine, portocale, pere, grepfrut, ananas, prune, rodii sau căpșuni.

Apă:  Asigurați-vă că beți suficientă apă purificată de calitate pentru greutatea corporală. Apa minerală sau ceaiul de plante neîndulcit sunt alte opțiuni de hidratare.

Fasole și leguminoase:  1 – 2 porții pe zi de fasole Ansazi înmuiată și încolțită, fasole adzuki, fasole neagră, mazăre, năut sau linte.

Grăsimi sănătoase 5 – 7 porții pe zi de grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, ulei de măsline extravirgin, semințe de in și semințe de cânepă.

Ierburi și condimente cantități nelimitate de ierburi și condimente bogate în antioxidanți, cum ar fi busuioc, ardei iute, scorțișoară, pudră de curry, usturoi, ghimbir, rozmarin, turmeric și cimbru.

Proteine: Gândiți-vă la ouă organice, carne hrănită cu iarbă, brânzeturi sănătoase, carne de pasăre de curte și lactate de cultură/crude.

Ceai:  Ceaiul este o excelentă băutură antiinflamatoare naturală. Încercați să beți 2 – 4 căni de ceai verde, oolong sau alb pe zi.

 Sucuri proaspete de legume și fructe: dacă dețineți un storcător, puteți încerca să faceți sucuri proaspete care descurajează inflamația, cum ar fi această rețetă de suc antiinflamator cu țelină, castraveți, ghimbir, ananas, spanac și lămâie.

Suplimente antiinflamatorii

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) recomandă următoarele suplimente, care au o istorie lungă de utilizare pentru tratarea inflamației și a durerii asociate cu inflamația:
– Acizi grași Omega-3: cunoscuți în special pentru că ajută la tratarea inflamației asociată cu artrita reumatoidă. În general, acizii grași omega-3 sunt acizi grași omega-3.

De altfel, s-a demonstrat în numeroase studii că scad inflamația la nivelul întregului sistem, făcându-i utili pentru o gamă largă de probleme de sănătate, în special cele cauzate de inflamație.

Turmericul: Turmericul este un condiment care este disponibil și sub formă de supliment și conține o componentă puternică numită curcumină, care este cunoscută pentru capacitatea sa de a inhiba inflamația.

Scoarță de salcie: Scoarța de salcie este folosită în mod tradițional pentru durere și inflamație. Este utilizată în mod obișnuit pentru durerile generale, durerile de spate, osteoartrita, bursita și artrita reumatoidă.
– Bromelaina: se găsește în mod natural în ananas, bromelaina este o enzimă cu o capacitate impresionantă de a reduce inflamația din organism, mai notează naturavindecatoare.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel