Sari la conținut

Cel mai apreciat bucătar din lume, Jamie Oliver se luptă cu dislexia: „Am scris 26 de cărți, dar niciodată fizic un cuvânt”

În cadrul unei postări pe Instagram, cel ami cunoscut bucătar din lume, Jamie Oliver s-a deschis în fața celor peste 9,2 milioane de urmăritori și le-a vorbit despre lupta sa „frustrantă” cu dislexia.

Celebrul chef, în vârstă de 47 de ani, s-a luptat cu această afecţiune, alături de ADHD, încă din şcoala primară.

Faimosul bucătar a explicat că s-a „împăcat” cu faptul că nu învaţă la fel ca alţii, lăsând în urmă resentimentele faţă de şcoală.

„Pe vremuri, eram foarte frustrat şi resentimentar faţă de şcoală ca instituţie, însă de-a lungul anilor am ajuns să accept faptul că nu învăţ în acelaşi mod ca majoritatea oamenilor nu ca pe un eşec, ci ca pe o oportunitate”, a explicat el, notează Daily Mail.

„Iată-mă la 46 de ani, am scris 26 de cărţi, (fiind) aparent unul dintre cei mai publicaţi autori de pe planetă? Nu, nu mă dau mare, sunt la fel de şocat ca voi… dar nu am scris niciodată fizic un cuvânt!!! Obişnuiam să-mi scriu cărţile pe un dictafon, iar când mi-am permis să angajez un editor, îi dictam şi aşa lucrez, dar este mai complicat decât atât pentru că sunt uşor de distras, iar ziua mea de lucru trebuie să fie structurată astfel încât să mă menţin învigorat şi să am grijă să nu mă plictisesc = să adorm”, a detaliat vedeta.

Jamie şi-a încheiat postatea explicând că a făcut aceste mărturisiri deoarece mulţi dintre noi nu suntem educaţi pentru a accepta eşecurile.

Ce este dislexia?

Dislexia este o tulburare de invatare care implica dificultati de citire din cauza problemelor de identificare a sunetelor si a modului in care acestea se raporteaza la litere si cuvinte (decodare). Numita si dizabilitate de citire, dislexia afecteaza zonele creierului care proceseaza limbajul.

Cauzele dislexiei

Dislexia nu este o boala, ci o dizabilitate de invatare care pare sa se transmita in familie. Aproximativ 40% dintre fratii persoanelor cu dislexie intampina dificultati de citire. De asemenea, aproape 49% dintre parintii copiilor cu dislexie au aceasta dizabilitate de invatare.

Oamenii de stiinta de la Yale School of Medicine au descoperit o legatura intre dislexie si gena DCDC2, care afecteaza modul in care creierul proceseaza citirea si limbajul, precum si factorii de risc din mediu.

Unii experti cred ca intre 5% si 10% din populatie are dislexie, in timp ce altii considera 17% dintre oameni prezinta dificultati de citire.

Factorii de risc pentru dislexie:

  • Istoric familial de dislexie sau alte dizabilitati de invatare
  • Nasterea prematura sau greutatea scazuta la nastere
  • Expunerea in timpul sarcinii la nicotina, medicamente, alcool sau infectii care pot modifica
  • dezvoltarea creierului la fat
  • Diferente individuale in partile creierului care influenteaza citirea

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel