Din cuprinsul articolului
Christian Sabbagh a rupt tăcerea şi a vorbit despre afecțiunea de care suferă fiul cel mic, Georges. Prezentatorul TV a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist. După ce a dezvăuit acest lucru, Christian Sabbagh și soția sa, Iulia, au fost asaltați cu mesaje pe conturile de pe rețelele de socializare.
„Pentru ca după mediatizarea diagnosticului fiului meu, am tot primit mesaje unele de “compătimire”sa nu spun răutate precizez următoarele:
– Autismul nu este o boală sau o epidemie. Este de fapt foarte subdiagnosticat. De asemenea, nu este neapărat un lucru rău.
– Autistii duc lupte ca noi toți ceilalți, dar multe dintre ele provin de la oameni intoleranți sau locuri care nu sunt proiectate pentru ei.
-Majoritatea persoanelor cu autism nu vor un „leac” pentru că le place ceea ce sunt, chiar dacă lumea este puțin mai greu de navigat. Persoanele cu autism sunt la fel de unice ca și neurotipii!
-Autiștii sunt peste tot. … Multe personalități istorice celebre erau probabil autiste, cum ar fi Mozart, Einstein, președintele Lincoln și Emily Dickinson. Câteva exemple actuale sunt Sir Anthony Hopkins, Dan Akyroyd și Elon Musk.
-Persoanele cu autism fac lucruri grozave în fiecare zi! … Doar pentru că unii dintre ei nu vorbesc nu înseamnă că nu au lucruri de spus.
-Există o concepție greșită că, pentru că cineva nu vorbește, nu este inteligent și nu este capabil să trăiască o viață împlinită. Oferă cuiva instrumentele potrivite și vei descoperi că au multe de spus și o perspectivă valoroasă asupra lumii””, a scris soţia lui Christian Sabbagh, pe Facebook.
Lângă copilul meu special simt iubirea in cea mai profunda si reala forma!
„Dragi părinți de copii speciali, pentru ca am observat ca este un subiect foarte urmărit si nu am timp sa va răspund la fiecare in parte o sa încerc sa va vorbesc despre drumul spre recuperare! Știu ca lupta nu este una deloc ușoară, este nevoie de multă putere, răbdare, susținere financiară, dar merita fiecare secunda petrecuta in aceasta lume specială!
Pentru ca surioara lui este neurotipica îmi este ușor sa vad diferența, in timp ce ma pupa superficial pentru ca vrea sa obțină ceva, fratiorul ei ma mângâie, imi prinde fata in palmele sale, ma pătrunde cu privirea si imi spune ca ma iubește! Ce poate sa fie mai frumos de atât? Lângă copilul meu special simt iubirea in cea mai profunda si reala forma! Știu ca el nu ma va minții niciodată pentru ca da, sunt copiii care nu știu sa minta! Am învățat ca cel mai important este sa îl înțeleg, sa-i arat sustinerea necondiționată! Ma întreba cineva dacă exista leac pentru autism?! NU, nu exista leac, medicație sau terapeuți care fac minuni!
Terapia este esentiala însă parintele este cel mai bun terapeut spre recuperare! De exemplu, degeaba copilul sta cu orele cu un terapeut dacă acasă se autosmiluleaza și nu îl corectezi!
Nu exista doi copii cu TSA identici, diferă foarte mult ce arii de dezvoltare sunt afectate de la caz la caz, eu vorbesc doar despre copilul meu care are o întârziere pe limbaj de un an de zile, ceea ce recuperam prin foarte multe ore de logopedie lucrând mult si acasă!
Christian Jr vorbește, este integrat la grădinița, este spontan, spune poezii, colinde. Daca îmi spunea cineva acum un an ca vom ajunge aici, credeam ca sunt doar vorbe de încurajare! În spatele lui suntem o echipa, părinții, surioara, doamna logoped, doamna educatoare! Fiecare dintre noi știm ceea ce își dorește doar cu o privire, când este deranjat sau când îl doare ceva!
Dacă tot am vorbit despre grădinița in zilele următoare va voi vorbi despre integrarea lor in societate!”, a mai scris aceasta pe Facebook.