Sari la conținut

Detoxifiere hepatică: Îmbunătățiți sănătatea ficatului în două săptămâni cu sfaturi simple și eficiente

Boala ficatului gras
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Obiceiul care crește riscul de boală a ficatului gras

Detoxifiere hepatică: Îmbunătățiți sănătatea ficatului în două săptămâni cu sfaturi simple și eficiente

Ficatul lucrează mult pentru corpul nostru. De la eliminarea și filtrarea toxinelor până la producerea bilei, echilibrarea nutriției și reglarea hormonilor, ficatul este un multitasker.

Atunci când ficatul nu mai funcționează, poate duce la condiții și situații periculoase, care pun viața în pericol.

Dar vestea bună este că experții în sănătate spun că puteți face multe pentru a preveni bolile și afectarea ficatului. Detoxifierea ficatului este o modalitate simplă și eficientă de a ajuta organul să funcționeze bine și să rămână sănătos.

Potrivit Healthline, obiceiurile bune de viață, care includ o dietă echilibrată și nutritivă și exerciții fizice, precum și antrenamentele sunt o parte importantă pentru a vă asigura că organele dumneavoastră funcționează corect și se mențin sănătoase.

Astfel, câteva modalități de a îmbunătăți cu succes sănătatea ficatului sunt:

Detoxifiere hepatică: 1. Renunță la alcool din dietă

Alcoolul este inamicul numărul unu al ficatului tău și oricine întrece măsura suferă de o mulțime de probleme hepatice, inclusiv un ficat gras și ciroză. Experții spun că ficatul tău procesează fiecare băutură alcoolică pe care o consumi, inclusiv vinul și berea.

Consumul mare de alcool face ca ficatul să lucreze foarte greu, ceea ce are efecte negative, distrugând celulele hepatice. În plus, amestecarea alcoolului și a medicamentelor exercită o presiune excesivă asupra ficatului.

Unele dintre bolile legate de alcool includ:

2. Mănâncă legume și fructe de sezon

Dieta ta joacă un rol semnificativ în modul în care organele tale funcționează și, astfel, pentru a-ți ajuta ficatul să funcționeze corect, este important să exersezi să mănânci o dietă hrănitoare și sănătoasă, care constă din fructe și legume de sezon.

Experții în sănătate cred că compușii de sulf din usturoi activează enzimele hepatice care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Usturoiul are cantități mari de compuși precum alicina și seleniul, care ajută la protejarea ficatului de orice daune toxice.

Luați doi căței de usturoi noaptea pe zi înainte de a merge la culcare. Fibrele sunt esențiale pentru a vă ajuta ficatul să funcționeze fără probleme. Fructele și legumele și cerealele integrale sunt surse excelente de fibre pe care să le încorporezi în dieta ta. De asemenea, bea multă apă pentru a-ți menține ficatul în stare bună.

Detoxifiere hepatică: 3. Fă sport în mod regulat

Activitatea fizică și exercițiile fizice sunt bune nu doar pentru a tonifica corpul, ci și pentru a menține organele interne în formă și fine. Cercetările au sugerat că exercițiile cardio și de rezistență ajută la prevenirea acumulării de grăsime în ficat.

Cel puțin 30-45 de minute de mers rapid, jogging, Zumba sau chiar exerciții de haltere pot ajuta la prevenirea depunerilor de grăsime în ficat.

4. Luați măsuri de precauție împotriva hepatitei

Hepatita provoacă inflamație a ficatului și, prin urmare, bolile trebuie ținute la distanță. Diferite tipuri de hepatită sunt:

  • Hepatita A se transmite prin consumul de alimente sau apă contaminate cu fecalele cuiva care are hepatită A.
  • Hepatita B se transmite prin contactul cu fluidele corporale de la cineva care are hepatita B. Fluidele corporale includ sângele, secrețiile vaginale și materialul seminal.
  • Hepatita C se transmite prin contactul cu fluidele corporale de la cineva care are hepatita C.

Asigurați-vă că vă spălați pe mâini în mod regulat și folosiți dezinfectant pentru mâini. De asemenea, evitați apa de la robinet sau gheața și fructele sau legumele nespălate.

Înainte de a vă face un tatuaj sau un piercing, asigurați-vă că studioul folosește ace de unică folosință sau o mașină de autoclavă pentru a steriliza acele.

De asemenea, este foarte important să rețineți că, dacă faceți sex cu mai mult de un partener, utilizați un prezervativ pentru a reduce riscul de hepatită B și C.

Medicii recomandă vaccinarea împotriva hepatitei A și B. În prezent, nu există vaccin pentru hepatita C.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel