Sari la conținut

Vă treziți între orele 1 și 4 dimineața? Medicii avertizează: Ficatul tău ar putea fi în pericol

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Vă treziți între orele 1 și 4 dimineața? Tulburările de somn sunt o caracteristică binecunoscută a cicatricilor hepatice care pot afecta semnificativ calitatea vieții, potrivit revistei Nature and Science of Sleep.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) tinde să nu provoace daune în stadiile inițiale, dar consecințele pe termen lung ale bolii sunt departe de a fi benigne.

Medicii avertizează: Ficatul tău ar putea fi în pericol

Potrivit medicilor, prezența celulelor grase în interiorul ficatului afectează majoritatea persoanelor în grade diferite. Problemele apar atunci când aceste celule adipoase împiedică organul să funcționeze corect, provocând o acumulare de deșeuri toxice în organism.

Cu cât este mai mare amploarea acestor daune, cu atât este mai puțin probabil ca organul să se refacă, ceea ce poate justifica un transplant de ficat în unele cazuri.

Doctorul Brian Lun, specialist în medicină integrativă, sugerează să vă notați ora la care vă treziți pentru a discerne dacă boala hepatică vă provoacă tulburări de somn.

Inflamație a ficatului sau o boală a ficatului gras

„De obicei, cea mai frecventă cauză a trezirii între 1 și 4 dimineața este o problemă hepatică. S-ar putea să aveți o inflamație a ficatului sau o boală a ficatului gras, cunoscută și sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică.”

Potrivit Journal of Thoracic Disease, tulburările de somn afectează aproximativ 60 până la 80 la sută dintre pacienții cu boli hepatice cronice, potrivit Express.

Cele mai frecvente prezentări sunt insomnia, reducerea eficienței somnului, somnolența diurnă și sindromul picioarelor neliniștite.

„Atunci când ficatul devine împovărat de grăsimile acumulate, nu mai poate să vă mulțumească și să vă detoxifice eficient și eficace organismul”, a explicat dr. Lun.

„Din moment ce toxinele nu pot fi neutralizate și eliminate în siguranță din organism, crește riscul de boli degenerative.

„Boala ficatului gras coincide aproape întotdeauna cu rezistența la insulină și cu dezvoltarea diabetului de tip 2.”

Doctorul Lan a adăugat: „Ritmul nostru circadian este „ceasul nostru intern” principal și asigură faptul că toate organele și sistemele noastre biologice interne funcționează armonios împreună.

„În perioada dintre ora 1 și 3 dimineața, ficatul lucrează din greu pentru a ne curăța și detoxifia organismul în timp ce dormim.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel