Sari la conținut

Cum îți poți menține un creier sănătos? 3 factori cheie care contribuie la o bună sănătate a minții

Pensionari
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Veste buna pentru seniori

Cum îți poți menține un creier sănătos? 3 factori cheie care îți mențin mintea în formă.

Se știe că aproximativ 100 de miliarde de celule nervoase lucrează împreună pentru a menține agilitatea și rapiditatea în gândire. Dar la fel ca și restul corpului, creierul poate să nu fie la fel de viguros când îmbătrânim.

Poate că te trezești nevoit să notezi lucrurile, sau uiți de întâlniri sau nu poți urmări conversația sau acțiunea la televizor fără a te eforta. Din fericire, este posibil să-ți exersezi și creierul.

Cum îți poți menține un creier sănătos? 

„Cheile sistemului nostru nervos sunt materia cenușie și albă”, spune Hermundur Sigmundsson, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU), potrivit thebrighterside.news.

În linii mari, substanța cenușie este formată din celule nervoase – sau neuroni – și dendrite. Pe de altă parte, substanța albă asigură contactele dintre celule (axonii mieliniști) și contribuie la viteza de transmisie și distribuția semnalelor.

Un articol recent din revista Brain Sciences reunește multe din ceea ce știm din cercetările anterioare în domeniul sănătății creierului. Cercetătorii au făcut eforturi mari pentru a fi amănunți în lucrarea lor de perspectivă teoretică și oferă 101 referințe la articole despre cum să ne păstrăm în formă materia cenușie și albă.

„Trei factori ies în evidență dacă vrei să-ți menții creierul la maxim”, spune Sigmundsson.

Acești factori sunt:

  • Exercițiu fizic.
  • Capacitatea de a fi sociabil.
  • Dorința de a face lucruri care te pasionează.

Învață lucruri noi și nu te abține de la noile provocări.

Trei factori contribuie la o bună sănătate a creierului: 1. Mișcare

Aceasta este probabil cea mai mare provocare pentru mulți dintre noi. Corpul devine leneș dacă stăm prea mult pe în fund. Din păcate, același lucru este valabil și pentru creier.

„Un stil de viață activ ajută la dezvoltarea sistemului nervos central și la contracararea îmbătrânirii creierului”, potrivit Sigmundsson și colegii săi.

Deci este important să nu rămâneți blocat în scaun. Acest lucru necesită efort și nu există nicio cale de a o ocoli. Dacă ai un loc de muncă sedentar sau mergi la școală sau când ai terminat munca, trebuie să te activezi, inclusiv fizic.

Trei factori contribuie la o bună sănătate a creierului: 2. Relații interumane

Unii dintre noi sunt cei mai fericiți singuri sau cu câțiva oameni. Dar, în acest sens, trebuie să te întărești.

„Relațiile cu alți oameni și interacțiunea cu aceștia contribuie la o serie de factori biologici complexi care pot împiedica încetinirea creierului”, spune Sigmundsson.

A fi cu alte persoane, cum ar fi prin conversație sau contact fizic, susține o bună funcționare a creierului.

Trei factori contribuie la o bună sănătate a creierului: 3. Pasiuni 

Acest ultim punct poate avea legătură cu personalitatea ta.

„Pasiunea sau un interes puternic pentru ceva poate fi factorul decisiv, care ne determină să învățăm lucruri noi. De-a lungul timpului, acest lucru afectează dezvoltarea și întreținerea rețelelor noastre neuronale”, spune Sigmundsson.

Rămâi curios. Nu renunța și lasă totul să-și urmeze cursul în același mod tot timpul. Nu ești niciodată prea bătrân pentru a face ceva ce nu ai mai făcut până acum. Poate că acum este momentul să înveți să cânți la un nou instrument muzical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel