Digitalizarea este singura soluție. Cezar Irimia: „Fără digitalizare putem uita de vieți salvate”. Ce se întâmplă, de ce se tărăgănează atât de mult lucrurile?
Planul național de prevenire și combatere a cancerului obligă la construirea unui registru care va monitoriza sumele cheltuite, eficiența și accesul, a atras atenția Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
”Fără digitalizare putem uita de progres, de vieți salvate. Nu va exista sustenabilitate în finanțarea corectă, bazată pe statistică, a Programului național de cancer, de exemplu.
Noi ne dorim această digitalizare, ne dorim ca fiecare pacient să aibă acces la datele lui. Atunci când se prezintă la un specialist, acesta să poată să-i acceseze dosarul, să nu mai fie nevoie de un braț de hârtii.
Nu cum merg eu, ca pacient cu cancer, cu un dosar cu biblioraft, la controalele periodice pentru a-i arăta partea cardiologică, partea de tiroidă etc., oncologului ca să știe ce face mai departe. Noi cerem un registru de cancer încă din 2008.
Acum 6 ani am creionat un registru complex și foarte deschis pentru toți operatorii. Am fost refuzați. De la Cluj, unde avem un registru regional, ni s-a spus că registrul nostru este mult mai complex și compatibil cu tot ceea ce există actualmente pe pe piață”, a afimat Cezar Irimia.
Dezbaterea ”eHealth în oncologie-o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer” a fost organizată, pe 24 noiembrie 2022, de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a
Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în scopul de a găsi acele soluții care să ajute la creionarea viitorului sănătății digitale în oncologie.