Sari la conținut

ANPC: Mare grijă la ce cumpărați! Ghidul cumpărătorului isteț

supermarket
sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai falsificate alimente din lume

ANPC: Mare grijă la ce cumpărați! Ghidul cumpărătorului isteț în postul Nașterii Domnului Iisus Hristos. Iată sfaturile pe care ni le dă ANPC.

 

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a publicat câteva sfaturi utile în această perioadă de post, pentru alimentele consumate acum de creștinii care țin cele 40 de zile de post înaintea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Reamintim că postul Crăciunului a început de pe data de 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie inclusiv, când este ajunul de Crăciun.

De altfel, Patriarhia a realizat un set de reguli pentru mesele de post și dezlegările la pește, untdelemn și vin.

Iată sfaturile pe care ni le dă directorul ANPC, Paul Anghel, într-o postare pe pagina sa de socializare:

Paul Anghel, ANPC: Aveți grijă de unde cumpărați!

„Cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate. În plus, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs.

Dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.

Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi! Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc.

Nu cumpăraţi produse ale căror etichete nu vă informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.

Studiați lista ingredientelor

Pentru ca produsele pe care le cumpărăm să nu prezinte un pericol pentru sănătate, directorul ANPC recomandă, în primul rând, studierea listei ingredientelor.

În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, este vorba de o păcăleală: aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale.

Atenţie consumatori! Pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia „poate conţine urme de ou, lapte…”.

Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate.

Verificați condițiile de păstrare a produselor

Verificaţi dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată.

După achiziţie, respectaţi şi la domiciliu condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj.

Ultimul, un sfat simplu, pe care toată lumea îl ştie, dar mulţi îl ignoră: nu uitaţi să verificaţi data durabilităţii minimale.

Etichete „înșelătoare”…

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse, pe a căror etichete, erau înscrise mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii:
• Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”;
• “Maioneză vegetală simplă” și “Maioneză vegetală Shaorma”. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;
• “Pizza de post” – “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor;
• Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal”;
• Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;
• Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs;
• Produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea “de post”, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris “frișcă”.

Mare atenție la aceste produse!

De asemenea au fost constatate următoarele abateri:
• Produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii ( de exemplu produsul „Untar” ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul);
• Expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate;
• Produsul „Crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat „Idei savuroase de post”, deși, produsul conținea la ingrediente: „zer praf dulce” și „praf de iaurt”, care sunt de origine animală și nu de post, a mai scris Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel