Din cuprinsul articolului
Cum poți face pentru a avea creierul mai sănătos? Un început bun este să facem o analiză a ceea ce mâncăm.
Menținând o dietă echilibrată și asigurându-vă că aceasta conține vitamine adecvate este esențial pentru ca organismul să funcționeze corect și pentru a preveni declinul cognitiv.
Este de remarcat faptul că „există 13 vitamine esențiale pentru funcționarea normală a celulelor, creșterea și dezvoltarea lor”, detaliază Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
Vitaminele se găsesc în mod natural în alimente, de aceea este important ceea ce mâncăm.
„Aveți puterea la capătul furculiței”, spune Uma Naidoo, psihiatru nutrițional la Școala de Medicină a Universității Harvard, pentru BBC Mundo.
Dr. Naidoo este autorul This is your brain on food („What food does to your brain”), un ghid cu alimente pe care le poți consuma pentru a-ți ajuta sănătatea mintală, pe cele mai dăunătoare și pe cele pe care ar trebui să încerci să le eviti.
Pentru specialist, există o vitamină cheie pentru a ne menține creierul tânăr și sănătos.
În continuare, prezentăm o parte din interviul cu expertul, potrivit BBC.
Care este cea mai bună vitamină pentru a ne proteja creierul de îmbătrânire?
Cea mai bună vitamina care acoperă multe aspecte legate de sănătatea creierului este vitamina B.
Sunt mai multe și fiecare are o funcție importantă pentru creier.
De ce vitamina B? Ce este atât de special?
Există 8 tipuri de vitamine B.
Vitamina B-1, numită tiamină, ajută la funcțiile de bază ale celulelor și la metabolismul diferiților nutrienți pentru a ne ajuta să obținem energie.
Un nivel scăzut de tiamină poate duce la o funcție cognitivă deficitară, precum și la alte probleme ale corpului.
Vitamina B-12, sau cobalamina, este esențială pentru formarea globulelor roșii și ADN-ului, dar susține și sistemul nervos, dezvoltarea și funcționarea creierului.
Face lucruri mai specifice, cum ar fi ajuta la descompunerea homocisteinei, care este o proteină care dăunează inimii, care poate duce, de asemenea, la o formă de demență.
Una dintre preferatele mele, și una despre care vorbesc tot timpul, este vitamina B-9, care este acidul folic.
Ajută la funcționarea optimă a neurotransmițătorilor și la sănătatea creierului. Colaborează la formarea ADN-ului și favorizează detoxifierea celulară.
Un nivel scăzut de acid folic este asociat cu o dispoziție scăzută.
Așadar, doar mâncând legume cu frunze verzi, care sunt adesea bogate în vitamina naturală B-9 acid folic, mențineți o bună dispoziție și sănătatea emoțională.
Aceștia sunt doar cei mai comuni factori ai unora dintre vitaminele B și sunt elemente esențiale pentru sănătatea noastră mentală și cognitivă.
Sunt toate vitaminele B bune pentru creier?
Au beneficii diferite dincolo de creier, dar toate au un element care îl ajută. Din acest motiv, la întrebare, răspund mereu că vitamina B este cea pe care o aleg și o recomand.
Unele sunt mai direct legate de creier, cum ar fi vitaminele B-12, B-9 și B-1. Iar altele ajută la alte funcții atât de necesare în organism, cum ar fi formarea celulelor sanguine.
Deci, direct sau indirect, ele sunt legate de funcția creierului.