Din cuprinsul articolului
VSR, virusul mortal care se răspândește la copii. Pe măsură ce numărul cazurilor de infecție cu virusul sincițial respirator la copii crește în întreaga lume, oamenii vor să știe care sunt exact simptomele și cum poate fi prevenit.
Copiii cu virus respirator sincițial pot avea dificultăți să respire. Săptămâna trecută, părinții au fost puși în alertă maximă, după ce noi date îngrijorătoare au dezvăluit că numărul copiilor aflați în spital cu un virus mortal a crescut în decurs de o săptămână.
Virusul respirator sincițial (VSR) a provocat deja moartea a mii de copii sub vârsta de cinci ani, au confirmat medicii. În Marea Britanie, de exemplu, Agenția pentru Securitatea Sănătății (UKHSA) a declarat că nu numai că numărul cazurilor a crescut brusc, dar și spitalizările au crescut.
Dar care sunt cele cinci semne ale RSV la care trebuie să fii atent?
Ce este RSV?
RSV este un virus ARN învelit, din aceeași familie cu virusurile paragripale umane și virusurile oreionului și rujeolei. RSV este unul dintre virusurile comune care provoacă tuse și răceală în timpul iernii, mai frecvent la copiii mici și bebeluși.
Virusul are de obicei simptome asemănătoare răcelii, dar experții se tem că unii copii mici ar putea să nu fi dezvoltat nicio imunitate la virusuri precum RSV și gripa.
Nivelurile infecției cu RSV au scăzut în timpul pandemiei, deoarece contactul social a fost mult redus.
La ce simptome ar trebui să fii atent?
Părinții sunt încurajați să aibă grijă de simptomele unei infecții severe la copiii cu risc. Potrivit NHS, simptomele infecției cu RSV la copii includ:
- temperatura,
- curgerea nasului,
- tusea,
- strănutul,
- respirația șuierătoare,
- respirația dificilă,
- lipsa poftei de mâncare.
Dacă copilul dumneavoastră are simptome care sugerează bronșiolită, care includ:
- respirație șuierătoare,
- dificultăți de respirație
- lipsa poftei de mâncare
e indicat să vă prezentați la medicul de familie cât mai curând posibil.
Medicul dumneavoastră vă va evalua copilul și va decide dacă este necesară trimiterea către medicul pediatru din spital.
Cum se poate răspândi RSV?
Virusul se transmite prin picături de la tuse sau strănut și prin atingerea persoanelor sau suprafețelor infectate.
Pentru a reduce riscul de infecție, părinții și îngrijitorii ar trebui ca adulții să evite expunerea copiilor la cei care pot avea simptome de răceală, să se spele pe mâini cu apă și săpun înainte de a interacționa cu copiii și să curețe suprafețele atinse frecvent.