Sari la conținut

Nu ocoliți dovleacul! Mihaela Bilic: Are efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale

Beneficiile dovleacului
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile pentru sănătate ale dovleacului

Nu ocoliți dovleacul! Mihaela Bilic: Are efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale

Portocaliul intens din fructe sau legume provine din prezența unui fitonutrient extrem de benefic: carotenul.

Acesta este convertit in vitamina A în corp și previne boala cardiacă, cancerul și multe dintre semnele de îmbătrânire. Vitamina A este bună pentru vedere și previne dezvoltarea cancerului la plămâni.

Nu ocoliți dovleacul! Mihaela Bilic: Are efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale

Mihaela Bilic ne vorbește pe larg despre beneficiile surprinzătoare ale dovleacului, într-o postare pe Facebook și ne îndeamnă să folosim cât mai mult acest fruct în alimentația de zi cu zi.

„Din punct de vedere tehnic este un fruct, însă conținutul de nutrienți îl încadrează mai degrabă la capitolul legume. Sărac în calorii și bogat în vitamine și minerale, dovleacul poate fi folosit în mâncăruri, garnituri sau deserturi.

O felie de dovleac de 200g are 80 cal, la fel ca o felie de pâine! Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.

  • Magneziu este un mineral esențial în reglarea presiunii arteriale, scade riscul de accidente vasculare, calculi renali sau diabet de tip 2. Tot magneziu crește densitatea osoasă și echilibrează sistemul nervos.
  • Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal.
  • Ca și morcovul, cartoful dulce sau alte cucurbitacee, dovleacul este o sursă vegetală de vitamina A. Acest pigment de culoare portocalie are impact pozitiv pe sistemul imunitar și contribuie la ameliorarea vederii. Provitamina A menține sănătatea și elasticitatea pielii, are efect antioxidant și antiinflamator care previn îmbătrânirea prematură. Puneți și un strop de ulei pe dovleac, betacarotenul se absoarbe mai bine cu grăsime.
  • Semințele merită și ele lăudate, conțin factori de protecție împotriva bolilor de prostată, inclusiv a cancerului! Sunt bogate în minerale, vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sînge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic al organismului.
Concluzia: nu pierdeți ocazia să includeți dovleacul în meniul vostru de toamnă!”, a scris Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel