Sari la conținut

Când e normal să revină menstruația după sarcină

Din cuprinsul articolului

Te întrebi când vine menstruația după sarcină? Ei bine, nu există un răspuns concret la această întrebare. La unele femei aceasta se reinstalează la opt săptămâni după naștere, iar la altele poate să lipsească un an și chiar mai mult.

Iar când în cele din urmă revine, adesea este confuză și imprevizibilă. Iar acest lucru este cât se poate de normal!

”Pentru mămicile care nu alăptează, menstruația va reveni probabil la patru până la opt săptămâni după naștere. Pentru cele care alăptează, va reveni probabil mult mai târziu, deoarece prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui matern, tinde să suprime ovulația. Cu toate acestea, e bine să nu te bazezi pe alăptare pentru a-ți servi drept metodă de contracepție.

Chiar dacă este puțin probabil, poți începe să ovulezi și să rămâi însărcinată în timpul alăptării. Mai ales dacă nu alăptezi exclusiv,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

De ce depinde revenirea ciclului

Menstrele neregulate sunt deosebit de frecvente dacă îți hrănești copilul mixt, adică îl alăptezi și îi dai lapte formulă în completare. Apoi, chiar și dacă îl alăptezi exclusiv, există unele lucruri care influențează momentul reinstalării menstrelor, potrivit ginecologului, um ar fi:

  • Programul de somn al bebelușului: cu cât se trezește mai des noaptea pentru a mânca, cu atât mai mult lapte vei produce iar prolactina va suprima menstruația. Când bebelușul începe să doarmă toată noaptea, încet-încet corpul va produce mai puțină prolactină și lapte, ceea ce poate declanșa revenirea menstruației,
  • Introducerea alimentelor solide: introducerea alimentelor solide poate, de asemenea, să afecteze menstruația dacă bebelușul mănâncă multă mâncare solidă și este alăptat mai puțin. Atunci când bebelușul mănâncă mai mult solide și este alăptat mai puțin, acest lucru semnalează corpului mamei să producă mai puțin lapte, iar această mică schimbare poate fi suficientă pentru a declanșa menstruația.
  • Constituția hormonală a mamei: unele mame pot alăpta exclusiv dar totuși să aibă menstruație la două sau trei luni după naștere, altele își pot înțărca bebelușul și să nu aibă menstruație timp de luni de zile.

”Să nu fii surprinsă nici dacă, alăptând, îți vine ciclul și apoi se oprește din nou. Dacă bebelușul începe să doarmă toată noaptea la trei luni, îți poate reveni menstruația. Dar dacă modelul de somn al micuțului se schimbă (regresia somnului de la 4 luni), producția de lapte și hormonii tăi se vor schimba și menstruația se poate opri din nou. Va reveni odată ce bebelușul va începe să doarmă noaptea perioade mai lungi,” adaugă medicul.

Dacă până să rămâi însărcinată ai avut menstre regulate, să nu te mire că în primul an postpartum lucrurile nu vor mai sta așa. Pentru că e normal să se întâmple asta. Organismul tău trece prin schimbări hormonale uriașe în timpul sarcinii, travaliului, nașterii, vindecării postpartum și alăptării. Medicul ginecolog explică ce poate fi diferit, dar deloc anormal:

• O schimbare a fluxului: prima menstră după naștere e posibil să fie abundentă, sau, dimpotrivă, diminuată cantitativ.
• Cicluri mai lungi decât cele normale: primul ciclu poate fi de 45 de zile, apoi de 40, apoi de 35 și așa mai departe, până când, în cele din urmă, ciclul revine la normal.
• Modificări ale numărului de zile în care sângerezi: este posibil să sângerezi timp de 4 zile acum în loc de 6, sau viceversa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel