Sari la conținut

Un spital din România a fost delapidat cu un milion de euro. Cum a reușit autoarea faptei acest furt?

holurile spitalului
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Spital

După aproape cinci, procurorii DIICOT au finalizat un rechizitoriul în cazul Amaliei Dumitrașcu, fosta contabilă a Spitalului Județean Argeș. Potrivit anchetatorilor, aceasta a delapidat spitalul cu un milion de euro.

Potrivit Adevărul, furtul de 3,9 milioane lei a ieşit la iveală în aprilie 2017, când directorul economic al spitalului a fost schimbat, iar Isabela Din, noul director, a descoperit că fuseseră făcute mai multe plăți nejustificate. Totul a pornit de la două ordine de plată emise în primăvara anului 2017 pe care datele nu corespundeau cu cele de pe facturi: contul bancar şi codul fiscal erau diferite faţă de cele de pe factură, însă numele furnizorului era acelaşi.

DIICOT a deschis un dosar în aceeaşi primăvară, însă întrucât investigaţiile trenau, în august 2018, Spitalul Judeţean Argeş a acţionat-o în instanţă pe fosta contabilă Amalia Dumitraşcu pentru a recupera suma uriaşă pe care ar fi furat-o aceasta.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeş, iar în octombrie 2020 judecătorii au stabilit că Amalia Dumitraşcu trebuie să plătească Spitalului Judeţean Argeş prejudiciul de 3,98 milioane lei, plus dobânda legală remuneratorie de 324.235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului, în sumă de 370.687,80 lei. În total, este vorba de aproximativ 4,7 milioane lei.

Rechezitorul întocmit de procurorii DIICOT

Pe 24 mai 2017, Serviciul de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave, de către Amalia Dumitrașcu, care a plătit prin virament bancar în perioada noiembrie 2012-martie 2017 către Rivertex Project suma de 4.281.000 de lei în loc de 387.000 de lei, diferența de plată fiind nejustificată. În total, este vorba de 69 de ordine de plată nelegale. Pe ordinele de plată, la rubrica „beneficiar“ era înscrisă denumirea unui furnizor fictiv al Spitalului Judeţean Argeş, iar la contul IBAN şi identificarea fiscală erau scrise datele Rivertex Project.

Din vizualizarea ordonanțărilor de plată întocmite de Amalia Dumitrașcu rezultă că aceasta, pentru a nu crea posibilitatea detectării cu ușurință a mențiunilor nereale, nu menționa codul de identificare fiscală și codul IBAN al beneficiarului plății, și nici denumirea acestuia, la această din urmă rubrică menționând „Furnizor generic”.

O martoră din cadrul Spitalului Județean Argeș care semna ordinele de plată le-a declarat procurorilor DIICOT că nu a știut că programul informatic utilizat de spital, ca de altfel de toate instituțiile publice, pentru completarea ordinelor de plată, pus la dispoziție de către ANAF, nu sesizează lipsa corelației între denumirea furnizorului, codul IBAN și codul de înregistrare fiscală ale acestuia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel