Sari la conținut

Valabilitatea biletelor de trimitere în funcție de specialitățile medicale și analizele efectuate

Biletul de trimitere pentru investigatiile paraclinice este formular cu regim special, unic pe tara, care se intocmeste in trei exemplare si are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

Prin exceptie, biletele de trimitere pentru efectuarea de investigatii paraclinice specifice pentru afectiunile cuprinse in unele programe nationale de sanatate: diabetul si bolile de nutritie precum si cele pentru afectiunile oncologice, au valabilitate de pana la 90 de zile calendaristice, in conditiile in care pentru afectiunea respectiva si medicatia a fost prescrisa pentru acelasi interval de timp.

Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice specifice este de pina la 60 zile.

Casele de asigurari de sanatate deconteaza furnizorilor de servicii medicale paraclinice cu care au incheiat contracte contravaloarea serviciilor medicale paraclinice acordate asiguratilor, indiferent de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, cu conditia ca medicul care a eliberat biletul de trimitere sa se afle in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala furnizorul de servicii medicale paraclinice.

„Valabilitatea biletelor de trimitere

1) Biletele de trimitere pentru analize: daca sunt eliberate in regim Acut, Subacut sau Acutizare sunt valabile 30 de zile din momentul emiterii. Daca sunt eliberate in regim Cronic sunt valabile 90 de zile din momentul emiterii.

2) Biletele de trimitere la alte specialitati: daca sunt eliberate pentru afectiuni Acute, Subacute sau Acutizari sunt valabile 30 de zile din momentul emiterii pana in momentul inregistrarii lor la medicul de alta specialitate, iar dupa inregistrare in baza lor se pot acorda 3 consultatii in termen de 60 de zile (maximum 2 pe luna).

Daca sunt eliberate pentru afectiuni Cronice sunt valabile 90 de zile din momentul emiterii pana la inregistrarea lor la medicul de alta specialitate, iar odata inregistrate se pot acorda 4 consultatii in decurs de 3 luni (maximum 2 pe luna).

3) Astfel, un pacient Cronic primeste bilet de trimitere pentru o specialitate o data la 3 luni, nu mai devreme pentru ca biletul eliberat este inca valabil si medicul de alta specialitate poate deconta de la Casa de Asigurari de Sanatate, in baza lui, 4 consultatii in 3 luni.

4) Daca medicul de alta specialitate a decis, in urma consultului in ambulatoriu (cabinet) ca este necesara o intenare, acesta poate si trebuie sa elibereze el insusi acest bilet de internare, nefiind necesara intoarcerea pacientului la medicul de familie.

5) Toate aceste prevederi sunt specificate in Contractul Cadru si in Normele de aplicare ale acestuia, pe care toti medicii si toate spitalele si laboratoarele in contract cu o Casa de asigurari le-au semnat” a explicat doctorul de familie Mirele Sorelescu.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel