Sari la conținut

Atenție diabetici! Motive surprinzătoare care pot provoca fluctuații ale zahărului din sânge

Sete excesivă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce diabeticii se confruntă frecvent cu infecții urinare

Atenție diabetici! Motive surprinzătoare care pot provoca fluctuații ale zahărului din sânge

În ciuda unei schimbări de 360 ​​de grade în stilul tău de viață, dieta și medicamente, dacă încă te confrunți cu o fluctuație a nivelului de zahăr din sânge, este timpul să afli cauzele reale.

Potrivit experților în sănătate, diabetul este o afecțiune foarte complicată și confuză, deoarece nivelul zahărului din sânge te poate face foarte bolnav cu dezechilibrul lor constant. Un vârf poate duce la diferite afecțiuni precum boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și chiar probleme renale și de vedere.

Diabetul și efectul său asupra altor organe

Potrivit Clinicii Mayo, diabetul este o tulburare metabolică comună care apare atunci când corpul tău nu este capabil să producă suficientă insulină sau să o folosească.

Este o afecțiune cronică care poate duce la diferite alte tulburări ale sistemului nervos, circulator și imunitar și, prin urmare, poate fi reglată prin medicamente și un stil de viață bun și echilibrat, care include exerciții fizice și reținere alimentară.

Chiar dacă nu există un remediu pentru diabet, în special pentru tipul 2, acesta poate fi gestionat bine. Cu toate acestea, dacă nivelurile de zahăr din sânge fluctuează prea mult, este nevoie de a afla care este cauza.

Motive mai puțin cunoscute ale fluctuațiilor glicemiei

Potrivit experților în sănătate, câteva motive care ar putea cauza creșterea și scăderile sunt:

1. Expunerea extremă la soare: Dacă sunteți diabetic, expunerea constantă la soare și la razele ultraviolete dăunătoare poate provoca deshidratare extremă. Medicii spun că arsurile solare pot crește nivelul de zahăr din sânge, deoarece transpirația face ca rinichii să rețină apa în timp ce ficatul continuă să secrete glucoză, scăzând sensibilitatea la insulină.

2. Îndulcitori artificiali: De obicei, cei care suferă de diabet fie renunță la zahăr, fie trec la îndulcitori artificiali care sunt promovați ca fiind cea mai bună opțiune. Cu toate acestea, aceștia contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge și provoacă un dezechilibru cronic pe termen lung.

3. Deshidratare: Persoanele care nu beau suficientă apă sunt întotdeauna deshidratate, afectând funcționarea normală a organelor lor. Cei care suferă de diabet ar vedea o fluctuație puternică a nivelului de zahăr din sânge din cauza lipsei de apă suficientă, deoarece deshidratarea face ca glicemia să devină mai concentrată pe măsură ce organismul ține apă.

4. Spray-uri nazale: Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, spray-urile nazale, menite să curețe nasul, au anumite substanțe chimice nocive care determină ficatul să producă mai mult zahăr din sânge, provocând astfel un dezechilibru.

5. Săritul peste micul dejun: Conform endocrineweb.com, a nu mânca micul dejun este cel mai rău obicei pe care un diabetic îl poate avea. Experții în sănătate spun că, chiar dacă mănânci un prânz sau o cină foarte ușoară, sărind peste micul dejun, prima masă a zilei poate provoca daune majore funcțiilor celulelor beta.

„Este destul de remarcabil faptul că, în studiul nostru la persoanele cu diabet de tip 2, omiterea micului dejun a fost asociată cu o creștere semnificativă a valorilor glicemiei pe tot parcursul zilei”, spune Daniela Jakubowicz, M.D., profesor în unitatea de diabet de la E. Centrul Medical Wolfson, Universitatea Tel Aviv și Centrul Medical Tel Aviv.

6. Somn incorect: Somnul este asociat cu majoritatea funcțiilor corpului și, potrivit medicilor, cei care au modele neregulate de somnolență suferă de o multitudine de afecțiuni, inclusiv diabet. Chiar și o noapte de somn insuficient dăunează producției și utilizării insulinei. Lipsa somnului face ca nivelul de leptină, hormonul care ne ajută să ne simțim plini, să scadă și să crească nivelul de grelină, hormonul foamei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel