Persoanele cu boli cronice vor beneficia gratuit de un număr de consultații în funcție de suferință și de stadiul bolii, prevede pachetul de bază al serviciilor medicale pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.
Potrivit proiectului, în cazul terapiilor oncologice, medicii vor evalua periodic beneficiile tratamentelor, în vederea continuării sau schimbării medicației care nu își face efectul.
Totodată, pachetul vizează și medicina dentară, în sensul că orice român va beneficia, gratuit, de drenare de abces și de sigilarea dintelui cariat pentru copii, iar toate unitățile de primiri urgențe (UPU) vor avea un stomatolog care să acorde serviciile prevăzute în pachet.
Noul pachet de bază al serviciilor medicale vizează optimizarea utilizării resurselor în sensul limitării internărilor în spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate în ambulatoriu.
Proiectul lansat de Ministerul Sănătății este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul 2014 și este prevăzut în acordul cu Fondul Monetar Internațional.
Pachetul vizează medicina primară, de ambulatoriu și de spital, dar și asistența comunitară și medicina dentară, servicii de care vor beneficia, după cum susține ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.
Proiectul limitează internările în spitalele publice, însă numai pentru cazurile care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi, sau de către medicul de familie, statisticile oficiale arătând că 40 la sută dintre cazurile de internări ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie.
Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre care se numără astmul, gastrita, hepatita alcoolică și pancreatita cronică provocată de alcool, bătăturile, urticaria, infecția tractului urinar, avortul spontan incomplet fără complicații, colecistita cronică, infecția intestinală bacterială și virală nespecificată, hepatita cronică C, rujeola și rubeola fără complicații, sifilisul recent lent și cel secundar al pielii și mucoaselor, malnutriția, pneumonia virală, gușa și hipertensiune arterială.
Ministerul Sănătății a precizat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că în pachetul de bază privind serviciile medicale, pus în dezbatere publică, nu există o listă a bolilor pentru care pacienții nu se vor mai putea interna în spitale.
Potrivit ministerului, pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opțiunea internării.
„Pachetul de bază nu schimbă tipurile de servicii medicale care se acordă, ci spune clar unde și cum se acordă ele, direcționând pacientul. În momentul de față, potrivit datelor existente, o parte semnificativă dintre cazurile internate în unitățile sanitare cu paturi ar putea fi rezolvate în afara spitalizării continue, iar numărul internărilor nejustificate, care înseamnă consum de resurse, este unul ridicat”, se arată în comunicatul de presă